СДС пита БЛС: Детското левче от толкова голямо значение ли е?

12:39, 14 ное 19 / Политика 25 1993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

СДС изразява недоумение от искането на Българския лекарски съюз (БЛС) да се плаща 1 лев потребителска такса за преглед на деца при личните лекари, а държавата да поема останалите 1.90 лв. Наистина ли детското левче е от толкова голямо значение за българското здравеопазване? Това пита в позиция СДС.

"За да не стига до такива идеи, ние приемаме за удачно искането на БЛС занапред да се предвиждат допълнително 10 млн. лева годишно от държавата, за да не се изисква такса от децата и да не се ощетяват и педиатрите. Не можем да не отбележим, че всяка година парите за здраве в бюджета се увеличават, но вместо да се подобряват услугите, се предлагат безумни идеи. На фона на демографските показатели, които никак не са радостни, недоумяваме как е възможно вместо стимулиращи мерки, да се действа срещу интересите на родителите и децата?!", се посочва още в позицията.

Лекарският съюз иска 30-35% от приходите по клинични пътеки да са за заплати на лекарите

От СДС заявяват също, че вероятно за БЛС левчето е нищожна сума, но за родителите, особено след първата година от майчинството, всеки разход е натоварващ.

От партията настояват за законодателна промяна, като жените през втората година от майчинството да получават 90% от сумата, върху която са се осигурявали, а не 380 лева, както е в момента. Според СДС вместо дискусии в такава насока, обществото за пореден път е принудено да чува идеи, граничещи с цинизъм.

"Децата трябва да бъдат разглеждани като най-ценния национален капитал, мислете как да подобрите грижата си за тях, а не им бъркайте в касичката, дами и господа от Българския лекарски съюз!, се подчертава още в позицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама