Лекарският съюз иска 30-35% от приходите по клинични пътеки да са за заплати на лекарите

10:52, 13 ное 19 / Общество 25 1227 Topnovini
1

Между 30 и 35 на сто от приходите по клинични пътеки в болниците да бъдат предназначени за заплати на лекарите и медицинските специалисти, работещи в болниците. За това ще настоява Българският лекарски съюз /БЛС/ по време на преговорите за Национален рамков договор със НЗОК. Това каза пред журналисти председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, цитиран от БТА.

БЛС ще настоява да се увеличат цените на близо 220 клинични пътеки, но и с поне 10 на сто да се намалят обемите, което означава да се намалят хоспитализациите на година, каза още д-р Маджаров. По думите му не може болниците да бъдат принуждавани да увеличават хоспитализациите, за да набавят средства за заплати на персонала си.

Необходимо е и да се работи в посока за оптимизиране на болничния престой, каза още той и подчерта, че от свръхдълъг болничен престой преди години сега има диагнози, по които пациентът престоява в лечебното заведение твърде кратко и се изписва недоизлекуван.

Съсловната организация ще настоява и да отпадне 24-часовото разположение на личните лекари, като това трябва да бъде регламентирано чрез нормативни текстове. Освен това средствата от бюджета на НЗОК за извънболнична помощ трябва да бъдат увеличени с 18 млн.лв., за да се гарантират профилактиката и изследванията на гражданите, допълни още той. БЛС предлага още и да не се санкционират лекарите, ако надвишат броя на талоните за профилактични прегледи.

Друго искане на БЛС е потребителската такса за деца да бъде изплащана на лекарите по начина, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - плащане на 1 лев, а останалата част от държавата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани