Кметът на Перник: Ръководството на ВиК трябва да понесе отговорност 

10:15, 14 ное 19 25 4429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обемът на язовир „Студена” е основният индикатор за това да се предприемат мерки за влизане във воден режим. Тези мерки са изключително болезнени, но и изключително належащи. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров пред БНТ. Той добави, че проблемът е от месеци и е бил подценен от ръководството на ВиК. „Особеността на язовир „Студена” е, че не може да поеме дълги периоди на суша, както други язовири. Още от началото на годината е ясно, че обемът, който да дава спокойствие и добра перспектива за цялата година, не е наличен”, каза още кметът на Перник. Той коментира, че тези „червени лампи”, които светят още от началото на годината е трябвало да подскажат на ръководството на ВиК, че се задава сериозен проблем. „Оттокът е бил константен - около  2,2 млн. кубика вода, въпреки че обемът на язовира не е бил такъв, че да дава спокойствие. Може би затова, от месеци в Перник има скрит воден режим и има квартали на града, които нямат нормално водоподаване”, каза още Станислав Владимиров. Той заяви, че ВиК дружеството е гарантирало, че след началото на режимното водоподаване и във високите квартали вода ще има, затова ще чака информация, дали това е така.

Водният режим в Перник с нов график

Не се съгласих с режима на ВиК защото той не е удобен за перничани. Режимът, който предлагат, може да унищожи цели сектори от малкия и среден бизнес, ако не е направен добре”, обясни Станислав Владимиров. Той добави, че очаква няколко варианта за воден режим, които да предостави на перничани и да се предприемат належащите стъпки. „След като е ясно, че трябва да минем на воден режим, на перничани трябва да бъде предоставена пълна информация”, категоричен бе кметът на общината.

Владимиров припомни, че още преди два месеца е алармирал министър Петя Аврамова, че нивото на водата в язовира намалява, а тогава там е имало около 10 млн. кубика. „Сегашната ситуация трябва да стресне всички, които отговарят за поддръжката на язовир „Студена”,  защото ръководството на ВиК не е направило никакви стъпки за решаването на проблема и информирането на принципала си”, заяви Станислав Владимиров. Той обясни, че на срещата му с министър Петя Аврамова са поискани конкретни мерки за бързото решаване на проблема. „Вчера обсъдихме и допълнителни варианти, чакаме резултати от проверката, дали водата в язовир „Долна Диканя” е годна за пиене, ако това е така, ще бъде изградена подземна комуникация, която да се свърже с ВиК – Перник. Ще се направи и проверка за отваряне на стари водохващания и каптажи”, обясни още Владимиров.

Борисов иска бързо разрешаване на ситуацията с язовир „Студена“

Той каза още, че се прави и вътрешна проверка за това как е стопанисван язовирът. „Ако толерираме такъв тип поведение на различни чиновници, ще започнем да го приемаме за нормално. Не трябва да го правим, защото въпреки че годината е по-суха от обикновено,  никъде другаде не се говори за режим. Затова ръководството на ВиК трябва да понесе отговорност”, категоричен бе той. Владимиров добави, че те не са предоставили конкретна информация на перничани и дори той е трябвало да търси такава от други източници, въпреки че още с встъпването си в длъжност е поискал такава официално. „През следващите дни аз пак ще изискам цялата информация и разбира се, ще я предоставя на Министерски съвет”, увери той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама