Денят накратко – 13 ноември

19:00, 13 ное 19 25 2799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Откриха тялото на изгубената туристка в Рила, ГДБОП извърши серии от акции в страната, МВнР с препоръки към българите, пътуващи към Италия и още:

***

Серии от акции на ГДБОП в страната

ГДБОП извърши акции срещу различни престъпни групи на територията на страната. Във Враца са задържани седем души до момента при акция срещу организирана престъпна група, която се е занимавала с трафик на жени и склоняването им към проституция. В Русе се проведе спецакция срещу разпространението и употребата на наркотици.

По-рано днес осем души бяха задържани при спецоперация в Бургас за разпространение на наркотици и осъществяването на грабежи и кражби от търговски обекти и частни домове. Специализирана полицейска операция е извършена и в общините Кюстендил, Трекляно и Невестино.  

***

Убиецът на детето от Русе с криминално минало

Петгодишно дете беше прегазено от камион в Русе вчера. След инцидента шофьорът на тежкотоварния автомобил е избягал, а впоследствие е бил задържан от органите на реда. Установено е, че той не е шофирал в нетрезво състояние, но е имал седем други провинения на пътя - неизползване на колан, забавена регистрация и технически преглед.

От прокуратурата уточниха, че задържаният мъж е осъждан два пъти за пътнотранспортни произшествия, като при първото е причинил смъртта на друг човек, а при второто пострадалият е получил наранявания, квалифицирани като средна телесна повреда. За сегашното му обвинение законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години и лишаване от право да се управлява МПС.

***

Италия под вода – МВнР с препоръки към българите

Проливни дъждове и бури, придружени от силни ветрове предизвикаха множество наводнения в почти цяла Италия. Най-засегнати са южните райони, като в някои градове е обявен „червен код“ за опасност. От МВнР препоръчват на българските граждани, пребиваващи в Италия или пътуващи за страната, да следят информациите за актуалната ситуация и по възможност да избягват засегнатите райони и най-вече Венеция и околностите.

***

Нов тласък на отношенията на България с държавите от Африка 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на официално посещение в Ангола и Намибия. Днес Захариева разговаря с президента на Намибия - Хаге Готфрид Гейнгоб, а като резултат той покани българския бизнес да инвестира в страната. Върху какво още ще се фокусира сътрудничеството между двете страни, прочетете.

В Ангола на 15 ноември министър Захариева ще бъде приета от министъра на външните работи Мануел Домингош Аугушто.

***

Висшето образование в България - предизвикателства и решения

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев участва в кръгла маса на тема: „Висшето образование в България - предизвикателства и решения“, организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След проверка в четири висши училища у нас, в началото на седмицата стана ясно, че средната посещаемост на студентите в редовна форма на обучение е между 15 и 20%. Това беше определено от самия Вълчев като “прикрита задочна форма”. Във връзка със слабата посещаемост на лекции Министерството на образованието и науката подготвя Стратегия за висшето образование след 2020 г., стана ясно по време на дискусията. Целта е да се намали неприсъствието на студентите в държавните университети.

***

Лекарският съюз иска 30-35% от приходите по клинични пътеки да са за заплати на лекарите

Това е едно от исканията на Българския лекарски съюз /БЛС/ в рамките на преговорите за Национален рамков договор със НЗОК. БЛС ще настоява да се увеличат цените на близо 220 клинични пътеки, но и с поне 10 на сто да се намалят обемите, което означава да се намалят хоспитализациите на година. Съсловната организация ще настоява и да отпадне 24-часовото разположение на личните лекари. Още за исканията на БЛС, прочетете ТУК.

***

Откриха тялото на изгубената туристка в Рила 

Спасители от Благоевград откриха тялото на изчезналата преди три дни туристка в Рила. Загиналата жена е Лили Тодорова - дългогодишен журналист в БТА и бивш главен редактор на "Вътрешна информация". В неделя сутринта тя предприема самостоятелен поход в планината, като тръгва от хижа „Мальовица”, но следите ѝ се губят. Три дни планинските спасители я издирваха, а днес беше взето решение търсенето да бъде преустановенозаради лошите метеорологични условия. Впоследствие тя е открита в река в района на Белия улей, който се намира до Рилския манастир. 

***

Последно сбогом!

Днес се сбогувахме с известния интелектуалец, режисьор и дългогодишен директор на Народния театър Павел Васев. Той почина на 68-годишна възраст след продължително боледуване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама