Първо четене: Приеха бюджета на ДОО, патриотите предлагат 250 лева минимална пенсия

17:42, 12 ное 19 / Политика 25 2797 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народното събрание прие на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 година, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Бюджетът мина с 121 гласа "за" и 87 "против". 

Средствата за общественото осигуряване са 12,4 млрд. лева, с 696 млн. лева повече в сравнение с бюджета за тази година. Най- много пари (10 млрд. лева) отиват за пенсии.

Първо четене: Бюджетът на Касата мина, БСП и ДПС против

От БСП заявиха, че бюджетът на отговаря на очакванията на обществото за справедливост. Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи: „В парадоксалната ситуация сме- правителството да определи праг на бедност от 363 лева и същото правителство да определи минимална пенсия от 234 лева“. Тя обяви, че между двете четения левицата ще внесе предложения за преизчисляване на пенсиите. „Бюджетът не предлага нови политики, мерки и решения“, заяви Георги Гьоков. „Моята оценка е слаб. Записвайте предложенията на левицата, за да отсрамим малко пред българските граждани“, посочи той.

От ГЕРБ отговориха, че дебатът за пенсиите винаги е свързан с много емоции, а пенсионната система е натоварена с много очаквания. „Преизчислението на пенсиите ще струва много пари. По този начин изкривяваме пенсионния модел, влизаме в спиралата на дефицитите. Вие сте царе на фалитите и дефицитите“, заяви Светлана Ангелова.

От ДПС обявиха, че бюджетът не предлага нови политики и не решава нито един от наболелите проблеми на социалната система. „Всички фонове продължават да са в дефицит. Ножицата между старите и новите пенсии продължава да се разтваря“, заяви Хасан Адемов.

От „Обединени патриоти“ обявиха, че между двете четения ще предложат увеличение на минималната пенсия на 250 лева. Сега се предвижда размерът й да бъде малко над 234 лева. Депутатът Александър Сиди коментира, че бюджетът е разработен на високо професионално ниво, но ръстът е доста скромен и с резерви, а приходите са подценени.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че в близките дни предстои политически съвет с ГЕРБ за обсъждане на повишаването на пенсиите.

Социалният министър Бисер Петков посочи, че бюджетът на ДОО е реалистичен и изпълним, а рисковете са минимизирани. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама