Първо четене: Бюджетът на Касата мина, БСП и ДПС против

15:15, 12 ное 19 / Политика 25 2572 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Парламентът прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2020 година с 120 гласа „за“ и 88 „против“, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Бюджетът мина с гласовете на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и независимите депутати, БСП и ДПС гласуваха „против“.

Парите за здраве за догодина са 4,7 млрд. лева, с почти 395 млн. лева повече в сравнение с тази година.

Първо четене: Депутатите гласуват парите за здраве и пенсии

От БСП заявиха, че бюджетът на НЗОК, в който получаваме „повече от същото“, не ги удовлетворява. Депутатът от левицата Георги Михайлов коментира: „При сегашната структура на системата няма как да бъдат адекватно заплатени специалистите по здравни грижи – гръбнакът на здравеопазването“, заяви Георги Михайлов от левицата. 

От ДПС посочиха, че предимствата на Бюджет 2020 на НЗОК според управляващите всъщност са недостатъци. Нигяр Джафер беше категорична: „Устойчивият бюджет устойчиво утвърждава негативни тенденции за пациентите и за хората в здравната система“. Като такива тенденции тя назова: нископлатените медицински специалисти; общинските болници са без перспектива; повишават се дължимите средства на чужди лечебни заведения. По думите й това е бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи, на купеното време на спокойствие на управляващите.

От ГЕРБ защитиха бюджета като изтъкнаха, че всяка година се увеличават дейностите, лекарствата и медицинските изделия, които се плащат от Касата. „България е една от малкото страни в ЕС, която има толкова всеобхватен основен пакет и гарантиран достъп до навременна медицинска помощ“, заяви депутатът Лъчезар Иванов. Той подчерта, че бюджетът ще гарантира устойчивост на здравната система и предоставяне на навременна, качествена и достъпна медицинска помощ.

Здравният министър Кирил Ананиев обърна внимание: „Работим при действащо законодателство и здравноосигурителен модел. Всяко по-рязко движение би довело до хаос и объркване в системата“. Той посочи, че с въвеждането на нов модел много от казаното като критика ще бъде направено. „Недейте да политизирате въпроса с реформите. Дори като правителство да сме готови с нормативните актове, ще ги гледаме в парламента поне 6-7 месеца“, заяви Ананиев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама