"Аарец": Климатичните промени могат отново да направят Русия велика

21:00, 12 ное 19 / Свят 25 1722 Topnovini
1

Климатичните промени отварят за Русия безценни възможности за укрепване на статута й на международната арена, пише израелският вестник „Аарец“, цитиран от БГНЕС.

Авторът Джонатан Якобсон смята, че благоприятното географско положение играе в полза на страната. Преди около десет години геолозите откриха, че 30% от световните запаси от природен газ и 13% от световните запаси от нефт са под ледниците на полярната зона на Северното полукълбо. Тъй като вечните ледове се стопяват в Арктика, тези запаси от ресурси стават по-достъпни, в това число и за Русия.

В допълнение изменението на климата прави търговските пътища през Северния ледовит океан многообещаващи. Журналистът подчертава, че онези страни, които имат пристанища в Северно и Балтийско море, ще се възползват най-много от това - преди всичко Русия.

Очаква се, ако морските маршрути в Арктика работят през цялата година, тогава две трети от търговията, преминаваща през Суецкия канал да премине към нови транспортни маршрути.

Якобсон прогнозира, че Русия ще може да промени картата на глобалната търговия, чийто характер отдавна се определя от Запада, воден от САЩ. Той добавя, че страната също може да се възползва от глобалното затопляне под формата на засилено селскостопанско производство поради наличието на земя за развитие на селското стопанство. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани