Акцент на деня: Не става със сакове, трябват тръби

17:30, 11 ное 19 / Общество 25 3817 Даяна Дюлгерова
1

Премиерът Бойко Борисов инспектира изграждането на газовата връзка между България и Гърция. Интерконекторът е с дължина 182 км, от които 150 км на българска територия. Газопроводът започва от Комотини и се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият му капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно При наличие на търговски интерес има възможност за увеличаване на този капацитет до 10 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро. 149 млн. евро са осигурени от българска страна с подкрепата на Европейската комисия.

Интерконекторът Гърция - България е от първостепенно значение за диверсификация на природен газ, както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Той ще свърже Северния с Южния газов коридор. Включен е в 7-те топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката. На 22 май българският премиер и неговият тогавашен гръцки колега Алексис Ципрас дадоха начало на строителните дейности по трасето.

Днес Борисов инспектира свършеното и заяви, че догодина ще доставяме газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан. „Догодина ние можем да кажем на българите, вие нямате никаква зависимост и може да доставите газ отвсякъде и никой не може да ви спре парното“, коментира Борисов. Премиерът бе категоричен, че довършването на проекта ще съдейства и за намаляване на цената на газа. "Искам между Александруполис и магистрала „Марица“ да се направи бърз път - Димитровград и Александруполис. Тогава ще свържем Черно море с Егейско. Ще си разменим по един кей с нула такси. Гърция ще има Черно море, а ние Егейско и то без войни, а на база взаимно сътрудничество“, заяви той. Енергийният ни министър Теменужка Петкова обяви, че първите тръби вече са доставени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 131 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.