Борисов: Догодина ще доставяме газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан

12:54, 11 ное 19 / Икономика 25 1477 Topnovini
1
2
3
4
5

Догодина ще доставяме газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Той бе придружаван от енергийния министър Теменужка Петкова, американския посланик Херо Мустафа, посланика на Гърция Димитриос Хронопулос и посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова.

Премиерът заяви, че по трасето са открити каменни сечива на 7 хил. години. По думите му археолозите ни работят много бързо и музеите ни са се напълнили с артефакти. „Само за археологията са дадени 4 млн. лв.“, добави той.

Борисов: Интерконекторът Гърция-България е сред ключовите ни приоритети

Според него поколения политици са говорили за „диверсификация“ и са обещавали, че ще докарат азерски газ. От своя страна посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви, че интерконекторът е много важен за енергийната и национална сигурност.

Искам между Александруполис и магистрала „Марица“ да се направи бърз път - Димитровград и Александруполис. Тогава ще свържем Черно море с Егейско. Ще си разменим по един кей с нула такси. Гърция ще има Черно море, а ние Егейско и то без войни, а на база взаимно сътрудничество“, заяви той.

„Българската държава с банкова гаранция изтегли заем и това струва половин милиард. Това е пример за Европа. Ние не само, че сме отворени, но и много прозрачни. Догодина по това време България ще може да доставя втечнен газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан. На практика това е реалната диверсификация. Догодина ние можем да кажем на българите, вие нямате никаква зависимост и може да доставите газ отвсякъде и никой не може да ви спре парното“, коментира още Борисов. Премиерът бе категоричен, че това ще доведе и до намаляване на цената на газа.

Гръцкият дипломат бе категоричен, че в сравнение с преди 10 години България сега е абсолютно различна държава и даде за пример инфраструктурата. „За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден“, каза посланикът на Азербайджан.

Относно жалбата на Мая Манолова за касиране на изборите, той коментира: „Честитя на всички победители. Да прави Мая Манолова каквото иска. И аз искам касиране на президентските избори, но мандатът му почти мина".

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани