Соломон Паси: Срещата на Борисов с Тръмп е момент, който трябва да се използва

08:44, 11 ное 19 / Политика 25 3409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Днешният 11 ноември на много места се отбелязва като край на Първата световна война. След нейния край човечеството не си направи поука, тъй като имаше Втора световна война. След Втората световна имаме поуки и те се наричат - ООН, НАТО, план "Маршал", с който САЩ финансираха укрепването на Западна Европа и фактическото създаване на Европейския съюз.'' Това заяви в "Сутрешния блок" на БНТ Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб.

''Ние вече имаме 75 години почти - Европа без мащабна война. Не е имало друг такъв период в историята на Европа. Всичко това е в резултат на поуките, които са се взели'', каза Паси.

Соломон Паси коментира и значението на събитията около 10 ноември за историята на България.

Падането на Берлинската стена става на 9 ноември, истината е, че Берлинската стена падна 6 дни преди това - с шествието на "Екогласност". Тогава се роди гибелта на страха.

По повод предстоящата визита на премиера Бойко Борисов в САЩ и срещата му с президента Тръмп, Соломон Паси каза, че това е момент, който трябва да бъде използван.

Естествено е да се поискат някакви неща като подкрепа за България да влезе в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, да се поиска падането на визите, да се поискат нови инвестиции. Искането на инвестиции от САЩ е много трудна работа, защото не американският президент решава къде да инвестират големите компании. Ако искаме наистина американският бизнес да влезе в България, има една единствена мярка, която е 100% гарантирана - това е визита на американския президент в България.

Соломон Пази коментира пред британското списание ''Икономист'' и изказването на Еманюел Макрон, според който ''в момента преживяваме мозъчната смърт на НАТО:

''Това е едно безобразно изказване на френския президент Еманюел Макрон. Франция е член на НАТО, тя е една от трите ядрени сили и една от постояните членки на СС на ООН.

Но, той /Макрон, бел.ред./ ако има мозък, нека го пренесе в НАТО, за да го изведе от мозъчната смърт. Той има всичките права да прелее мозък от себе си, от Франция, в НАТО. С това си изказване той си стреля в краката."

По повод друго скандално изказване на Макрон и обидите към България Соломон Паси каза следното: "Макрон става популист, за да се бори срещу популистите, но популизмът е една престъпна политика".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама