Емил Радев: Споразумението със САЩ за достъп до електронни доказателства ще подобри сигурността на ЕС

08:32, 10 ное 19 / Политика 25 1993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сключването на споразумение със САЩ относно трансграничния достъп до електронни доказателства за целите на съдебното сътрудничество при наказателни разследвания има важно значение за националната сигурност на всяка от страните-членки на ЕС.

Документът допринася за по-бързо идентифициране и по-ефективно противодействие на евентуални престъпни заплахи от двете страни на Атлантическия океан, така зам.-председателят на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент Емил Радев коментира мандата за преговори на Европейската комисия със САЩ по споразумението.

Европейският парламент подкрепи отпадането на мониторинговия механизъм за България

Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП споразумението трябва да защити процесуалните и основните права на европейските граждани. Емил Радев призова за „договарянето на разпоредби, гарантиращи реципрочност и недискриминация при достъпа до съответните данни”.

Позицията си той изрази в ресорната комисия на ЕП в Брюксел при обсъждането на становищата на различни служби на ЕС за въздействието на т.нар. американски закон CLOUD и мандата за преговори между ЕС и САЩ за бъдещо споразумение за трансграничен достъп до електронни доказателства.

Българският евродепутат акцентира и върху необходимата защита на субектите на данни в ЕС и правната сигурност за предприятията, работещи в двете юрисдикции.

Радев припомни опасенията, изразени в становището на Правната служба на ЕП, че заповедта за оповестяване, издадена от американските органи, става повод съответния доставчик да нарушава чуждестранни закони.

„Решението за това е изцяло оставено на американските съдилища, но трябва да се прецизира в рамките на преговорите”, смята Емил Радев.

Емил Радев: С нови правила за документите спестяваме на европейците 40 млн. евро годишно

Американският закон CLOUD ACT e в сила от март 2018 г. и дава право на достъп на правоприлагащите органи в САЩ до електронна информация, независимо къде се съхраняват данните, стига компанията да е базирана на американска територия.

През юни Европейската комисия получи мандат да започне преговори за трансграничен достъп до електронни доказателства между ЕС и САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама