Испания провежда парламентарни избори

08:25, 10 ное 19 / Свят 25 2259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Испания 37 милиона души са призовани да гласуват днес на вторите парламентарни избори в страната за тази година, съобщава БНР. 

Вотът идва насред ширещото се недоверие в политическата система и новата искра за независимост в Каталуня. Последните допитвания сочат почти равно разделение между десните и левите, което означава, че и след днешните избори политическата безизходица в Испания може да не намери решение.

Пучдемон призова за нов референдум за независимостта на Каталуния

Жители на Мадрид изразиха раздразнение от поредния парламентарен вот. Изпълняващият длъжността премиер социалист Педро Санчес, който спечели най-много гласове на последните избори в края на април, не можа да си осигури достатъчно парламентарна подкрепа, за да състави правителство.

Противници на сепаратизма в Каталуния излязоха на протест

Часове преди избирателните секции да отворят той участва на среща за сигурността, свързана с размириците в Каталуня след издаването на осъдителни присъди на деветима сепаратистки лидери в средата на октомври.

Властите се подготвят за протести за независимост там днес, при които има опасения, че може да се стигне и до насилие. За да подсигури нормалното протичане на вота Мадрид изпрати допълнително 2500 полицаи в Каталуня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама