Пучдемон призова за нов референдум за независимостта на Каталуния

19:17, 14 окт 19 / Свят 25 2468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият ръководител на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон, обявен днес за международно издирване, призова за провеждане на нов референдум за независимост.

„Няма друг път, освен референдума, на който да кажем, какво искаме и как го искаме. Нека знаят, че няма да приемем тяхната рецепта, базирана на репресии и присъди”, заяви Пучдемон в Брюксел, цитиран от „Вангардиа”.

Той не е съгласен с произнесените от Върховния съд присъди спрямо дванадесет каталунски политици заради организирането и провеждането на незаконен референдум за независимост през 2017 г. Извършеното от тях не е престъпление, доколкото „не може да бъде престъпление предложението гражданите сами да определят бъдещето си”.

Пучдемон призова привържениците на независимостта към „мобилизация”, но направи уговорката, че протестите трябва да бъдат „демократични и без насилие”, предаде БГНЕС.

Серия от протести в подкрепа на независимостта на Каталуния

Днес Върховният съд на Испания произнесе присъди срещу 12 политици, участвали в организирането и провеждането на референдума за независимост на Каталуния през 2017 г. След обявяването им в Каталуния започнаха масови протестни акции – митинги, затваряне на пътища и железопътни линии. На летището в Барселона се стигна до стълкновения между демонстрантите и силите на реда.

Върховният съд издаде също днес заповед за международно издирване и арест на бившия ръководител на Каталуния Карлес Пучдемон, който се укрива от испанското правосъдие в Белгия.

Настоящият председател на правителството на областта Ким Тора смята да помоли за спешна среща изпълняващия длъжността премиер на Испания и крал Фелипе VI за „спешна среща” във връзка със ситуацията.

Премиерът Педро Санчес заяви, че властите в страната уважават решението на Върховния съд, освен това съдебният процес е протекъл при „максимални гаранции и абсолютно прозрачно”. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама