Кои гъби засилват имунната система?

20:20, 08 ное 19 25 2095 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гъби като шийтаке, рейши и майтаке, засилват имунната система, като предизвикват реакция на белите кръвни телца, предаде БТА.

Учените от университета Грифин в Австралия са избрали тези три вида, които се продават в търговската мрежа, защото съдържат много бета глюкани - въглехидрати, характерни за клетъчните стени на гъбите. Съдържат се и в други храни, като овесените ядки. Хората не ги произвеждат и човешката имунна система ги възприема като чужди. Това стимулира защитната реакция като срещу патогени.

Известно е, че бета глюканите свалят холестерола и така могат да намалят опасността от сърдечносъдови заболявания. Има данни също, че регулират нивата на кръвната захар и стимулират имунната система.

Учените са смлели трите вида гъби заедно и са изследвали ефекта от сместа върху човешки кръвни клетки в лаборатория. Резултатите им показват, че тя стимулира макрофагите - вид бели кръвни клетки, които откриват и унищожават бактерии и други вредни организми.

Гъбите намаляват риска от рак на простатата

Макрофагите освобождават също цитокини, които подпомагат комуникациит между клетките в рамките на имунната реакция и стимулират движението на клетки към мястото на възпалението. Учените са наблюдавали увеличаване на цитокините, което показва, че гъбите са действали като стимулант на имунната система.

Не е известно дали при консумацията на гъби ефектът е същият, но според Броуди Малард от екипа, такава имунна реакция е възможна в червата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама