Румен Радев за указа: На ход сега е ВСС

12:15, 08 ное 19 / Политика 25 2011 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдебният съвет носи отговорност пред обществото за оценката на професионалните и етични качества на бъдещия главен прокурор. Това каза държавният глава Румен Радев в родното си село Славяново по повод отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, предаде bTV.

Президентът спъна Гешев за поста главен прокурор

„Действията и мотивите ми са изцяло в рамките на моите правомощия. Оттук нататък отговорността е на Висшия съдебен съвет (ВСС). Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на ВСС. Негова е и отговорността пред обществото”, подчерта държавният глава.

От ВСС дадоха ясно да се разбере, че вероятно просто ще прегласуват Гешев и, ако го изберат, Радев ще е длъжен да подпише указа. На въпрос дали при това положение ще сезира Конституционният съд, президентът призова да не се спекулира и заяви, че не желае да влияе с прогнозни действия.

„На ход сега е ВСС”, допълни Радев.

Президентът спря Гешев: Политическите реакции

Държавният глава потвърди намерението си да събере на среща представители на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда във връзка с нарушенията на местните избори.

„Над 600 000 недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от СИК, множество сигнали за купен вот и изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка за нормалното провеждане на един изборен процес. Всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страда най-вече демокрацията”, заяви Румен Радев.

Кога обаче ще бъде срещата все още не е ясно, тъй като трябва да бъдат събрани достатъчно данни, те да бъдат анализирани, за да може да има и рационални предложения, уточни президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама