Съдия: Президентът няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаването на Гешев

08:36, 08 ное 19 25 1776 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев върна избора на нов главен прокурор за ново гласуване във ВСС. На специална пресконференция той обяви, че няма да подпише указа за назначаването на Иван Гешев.

Президентът спъна Гешев за поста главен прокурор

"Напълно спазена е процедурата за избора на главен прокурор. Държавният глава не е длъжен да мотивира указа, но на практика той изложи кратки мотиви”, коментира пред bTV Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС

"При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаване на избрания кандидат", добави той. "Законът не въвежда като необходимо условие задължително участие на повече от едно лице. Следователно и процедура с един участник е законосъобразна", поясни Узунов.

Огнян Герджиков: Основанието на Радев за Гешев не е достатъчно

„Когато избирахме Сотир Цацаров за главен прокурор имаше две кандидатури. Тези, които днес са недоволни, и тогава не бяха доволни. Следователно не е това истинският мотив”, на мнение е Узунов. Той допълни, че на протестите срещу Иван Гешев дори са използвани плакати от времето на Цацаров.

Според него най-странният мотив на Румен Радев е относно подкрепата на МВР и ДАНС.

„Да казва, че подкрепата на институциите е негатив, а липсата на подкрепа на неправителствения сектор в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив - не разбирам това”, коментира още Димитър Узунов. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама