Жена дирижира оркестъра на Виенското радио за първи път

20:40, 06 ное 19 / Любопитно 25 2007 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Симфоничният оркестър на ORF Radio Виена отбеляза своята 50-годишнина със специален концерт. Той беше изпълнен под палката на новия главен диригент, който за първи път в Австрия е жена.

Този пост в най-известните оркестри във Виена - може би световната столица на класическата музика, традиционно е запазен за мъжете. Но наблюдателите на индустрията виждат пристигането през септември на диригента от САЩ Марин Алсоп начело на известния оркестър като знак, че дори дълбоко консервативната Виена започва да се променя.

63-годишната американка, която преди това е била главен диригент на оркестри в Борнмут във Великобритания, Балтимор в САЩ и Сао Паоло в Бразилия, заяви, че приемът й в австрийската столица е бил "много топъл", предаде БГНЕС.

В световен мащаб само 4% от диригентите са жени и ситуацията не е по-различна във Виена.

Световноизвестната Виенска филхармония, чийто новогодишен концерт се излъчва в над 90 страни по целия свят, започва да приема жени едва през 1997 година. А мъжете все още значително превъзхождат жените на подиума в дома на този оркестър, легендарната концертна зала Musikverein.

Повече от половината от студентите по музика на Виена са жени, но те все още са сравнително рядка гледка по сцените.

В консервативния свят на диригентите сексистките стереотипи са дълбоко вкоренени - че жените нямат необходимата сила и авторитет да ръководят оркестър.

През 2017 г. известният латвийски маестро Марис Джансън предизвика буря в обществото, когато в интервю за вестник заяви, че да види жена на диригентския подиум не е „моята чаша чай“ - забележка, за която бързо се извини.

Алсоп споделя куриозния факт, че в началото на нейната концертна кариера промоутърите са били склонни да я наемат, защото погрешно смятали, че името й е на мъж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама