Разследване: Прокуратурата е пренебрегнала десетки документи за Пеевски в делото "КТБ"

12:54, 06 ное 19 25 4153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В делото за фалита на КТБ има десетки документи, които свързват депутата от ДПС Делян Пеевски със затворената банка, става ясно от разследване на Фондация "Антикорупционен фонд", съобщи Радио "Свободна Европа". Става дума за документи, различни от кредитите, отпуснати на официалните медии, собственост на семейството на депутата. Те не са били разследвани от прокуратурата.

В сряда фондацията разпространи втора част от своето видеоразследване, чийто автор е Николай Стайков. Вторият епизод е озаглавен "Инициалите Д.П." и е достъпен онлайн.

Стайков е попаднал на писма, записки и работни документи на ръководството на КТБ, в които се говори не само за официалните кредити на семейството на Пеевски, но и за задължения, записани на името на "фирмите на семейството", "фирмите на фамилията" или "фирмите на ДП". Това е списък от над 20 фирми, които са получавали атрактивни обществени поръчки и които са били наблюдавани отблизо от ръководството на КТБ в последните седмици преди затварянето на банката.

Поредно заседание по делото „КТБ”

Прави впечатление, че по време на досъдебното производство действията на прокуратурата са били насочени само към първото ниво кредитополучатели. Почти не са проверявани и действителните бенефициенти на отпуснатите пари, казват от фондацията.

Корпоративна търговска банка, която беше четвъртата банка в страната по размер на активите, фалира на 6 ноември 2014 г. Делото беше поверено на Иван Гешев, който неотдавна беше избран за главен прокурор.

Гешев очаква натиск върху президента за назначаването му

Въпреки твърденията на наблюдаващия прокурор Иван Гешев, че в разследваната от прокуратурата схема на кредитиране - определена като престъпна - няма никакви документи, които да свързват депутата Пеевски и негови фирми с КТБ, документите по делото показват друго, казва Николай Стайков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама