Гешев очаква натиск върху президента за назначаването му

14:10, 24 окт 19 25 3239 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

При изслушването си номинираният за главен прокурор Иван Гешев заяви, че ще доразвива формите на отчетност пред обществото, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Според него има лица, които се опитват да компрометират процедурата и кандидата за главен прокурор, като натискът ще се насочи към следващия етап на процедурата, а именно президентската институция, която трябва да издаде указа за назначаване.

По думите му ръководството на прокуратурата трябва да се стреми към подобряване на системата. При изпълнение на задълженията, служителите трябва да бъдат мотивирани, и то не само материално. Наблюдението му като административен ръководител показва, че немалка част от наградите за постиженията играят доста сериозна роля върху ефективността на разследванията, мотивирането на прокурорите и създаването на екип. Втората стратегическа цел, която си поставя, е ефективни и ефикасни разследващи органи, създаване на стандарти, оптимални срокове за приключване на разследванията, утвърждаване на специализацията и екипността, чрез подходящи структурни форми.

Гешев: Не приемам да ми се казва какво да мисля

Според Иван Гешев отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни, трябва да ни бъде мотивация за развитие в бъдеще.

Гешев заяви, че ще продължи да следва и доразвива формите на отчетност не само пред Висшия съдебен съвет, но и пред обществото и Народното събрание, като обещава публично да представя резултатите от дейността на прокуратурата. Той ще положи усилия да опровергае усещането, че главният прокурор притежава силна централизирана власт. Според него трябва да има и регламентация на механизма, който разследва главния прокурор.

Иван Гешев най-много се гордее с две дела в своята кариера. Едното е при разбиване на престъпна група с рекордни за страната размери, а другото е известното дело КТБ. Най-голямото си професионално предизвикателство е срещнал при следователската си дейност. „Прокуратурата отдавна не е централизирана. Прокурорските актове подлежат на контрол и проверка за тяхната законност“, отбеляза той.

И сигнал за бомба не спря изслушването на Гешев

На въпроси за кредитите на депутата Делян Пеевски от КТБ, Гешев отговори: Ще кажа, че по делото са налице доказателства, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с него, са погасили кредити си целево. Няма данни, които да ангажират наказателната отговорност на посочения депутат. Няма данни и Прокопиев да е получил каквито и да е пари, както и други богати хора в България", заяви Гешев.

Гешев каза, че ако стане главен прокурор, ще насърчи поддържането на добрия институционален диалог. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама