Френско вино пристигна на Международната космическа станция 

18:00, 05 ное 19 / Любопитно 25 1447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дванадесет бутилки изискано червено френско вино пристигнаха на Международната космическа станция (МКС), но не за почерпка на астронавтите, а в името на науката, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Дузината бутилки бордо, изпратена от люксембургска компания, ще отлежава на МКС в продължение на една година, преди да се завърне на Земята. Целта на експеримента е да проучи как безтегловността и космическата радиация влияят върху процеса на отлежаване. 

Снимка: Асошиейтед прес

Всяка от бутилките е запечатана в специална метална кутия, за да не се счупи. В експеримента на люксембургската стартъп компания Спейс Карго Ънлимитид участват университетите на Бордо, Франция, и Бавария, Германия.

След завръщането си "космическото" вино ще бъде сравнено с бордо, отлежавало на Земята, съобщава говорителка на компанията. Това е първата от шест мисии, планирани от Спейс Карго Ънлимитид през следващите три години. "Подобна възможност се предоставя веднъж в живота", отбелязва Никола Гом, главен изпълнителен директор и съосновател на Спейс Карго Ънлимитид.

НАСА отваря космическата станция за повече бизнес възможности като тази, и дори за частни мисии на астронавти. На борда има фурна за печене на шоколадови бисквитки, както и проби от въглеродни влакна, използвани от италианския производител "Ламборгини" в спортните автомобили.

Компания "Будвайзер" вече е изпращала на станцията ечемичени зърна с идеята бирата да стане предпочитаната напитка на Марс. През 2015 г. японска компания за уиски и други спиртни напитки изпрати проби на МКС. В рамките на друг експеримент на станцията е "гостувал" и скоч.

Колкото до космическата изба, вино и преди е посещавало станцията, когато френски астронавт взе със себе си бутилка през 1985 г.

Настоящият екипаж на МКС е от трима американци, двама руснаци и италианец, който вероятно би предпочел на борда да има хубаво кианти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама