Поглед назад: „Десет дни, които разтърсиха света“

08:30, 07 ное 22 / Поглед назад 25 4738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Владимир Ленин
Владимир Ленин

7 ноември 1917 година. Започва Октомрийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Рeвoлюциятa дoвeждa дo cъздaвaнeтo нa Cъвeтcкия cъюз - първaтa кoмуниcтичecкa държaвa в cвeтa, кaктo и първaтa oт клacичecкитe тoтaлитaрни cиcтeми нa ХХ в.

Официалното ѝ название в СССР е Велика октомврийска социалистическа революция.

Процесът на установяване на властта на болшевишката партия в рамките на Руската империя започва на 7 ноември (25 октомври стар стил) 1917 г. в столицата Санкт Петербург. По същество тя е въоръжен преврат и замяна на временното правителство, което идва на власт след Февруарската революция от 12 февруари същата година.

Резултат от революцията са Гражданската война, свалянето на временното правителство и идването на власт на правителство, сформирано от Втория общоруски конгрес на съветите, в който абсолютно мнозинство от делегатите имат болшевиките и техните съюзници левите есери. През ноември 1917 г. новото правителство получава поддръжката на мнозинството на извънредния Конгрес на селските депутати.

Какво се случва?

В исторически план през есента на 1917 година след отказването на император Николай от престола има противоречие между временното правителство и различните леви партии. Сформират се паралелни управляващи органи в страната, известни като Съвети на работещи и военни депутати. Тогава един от най-активните субекти, претендиращи за власт, е Руската социалдемократическа партия на болшевиките, начело с Владимир Ленин.

Революцията избухва в Санкт-Петербург, на 25 октомври по стар стил, затова се казва Октомврийска, а по нов стил датата е 7 ноември. Военни части на болшевиките и представители на работническата гвардия взимат под контрол основни инфраструктурни обекти на тогавашната руска столица. Денят завършва с щурма на Зимния дворец- резиденция на временното правителство, започнал след сигнал от крайцера "Аврора".

Великата октомврийска революция е разделителна дата в руската история. Поддръжниците на комунизма в Русия заявяват, че болшевиките са възстановили държавността и индустриализацията на страната, и че благодарение на тях се случва голямата победа над нацистка Германия.

От тази дата обаче започват и репресиите на комунистите спрямо политическите им противници, които достигат кулминация през 30-те години, когато хората са наказвани по списъци, гонения на църквата и на малцинствата, пълна изолация на страната.

В целия социалистически лагер 7 ноември е всенароден празник - ден на тържествени манифестации. Неслучайно през 1959 година тази дата е избрана за начало на излъчванията на Българската национална телевизия. Целта е да се предаде на живо манифестацията.

На 7 ноември пред мавзолея на Ленин на Червения площад в Москва се провежда невероятен военен парад.

Лека-полека празникът е изместен от 9 май - Денят на победата. Руснаците вече не са толкова впечатлени от манифестациите и партията прави присъствието задължително.

След разпадането на СССР Борис Елцин прекръства празника на Ден на съгласието и помирението, а 7 ноември се счита и за Ден на освобождениието на Москва от поляците през 1612-та година.

Щурмът в нощта на 25-26 октомври (7-8 ноември по нов стил)

Превземането на Петроград от революционните сили е организирано от сподвижника на Ленин, Лев Троцки. На 24 октомври части на Червената гвардия поемат контрола над столицата: всички възлови обекти - административни сгради, електростанции, ж.п. гари и депа, мостове са в ръцете на болшевиките. На тяхна страна са преминали военнослужещи и моряци.

Около 21.40 часа на 25 октомври /7 ноември - нов стил/ крайцера "Аврора" произвежда халосен залп, с който да въздейства на защитниците на Зимния дворец, където е седалището на временното коалиционно правителство. Според някои историци този залп дава сигнал за щурма на болшевиките. Други определят неговото начало в 21.00 часа. Дворецът е завзет, а членовете на кабинета арестувани.

Ленин провъзгласява новата власт на съветите. Всеруският конгрес на съветите одобрява свалянето на временния кабинет и съставя правителство - Съвет на народните комисари, оглавявано от Ленин. Конгресът приема два декрета - за мира и за земята, Декларация за правата на народите на Русия и постановление за отмяна на смъртната присъда.

Болшевишката революция е факт. Защитата на нейните завоевания ще продължи в разразилата се Гражданска война чак до октомври 1922 г., а в отделни райони и до юни 1923 г.

Десетилетия наред причините, следствията, както и времевите рамки на Октомврийската революция ще бъдат предмет на горещи дискусии сред историците. Оценките за нея и нейните лидери ще се лутат между крайности - от версиите за световна конспирация и германска намеса до чистосърдечната вяра, че пролетариатът е осъзнал ролята си и сам е извоювал своята свобода и власт.

Оценки

Съществуват широк спектър оценки за Октомврийската революция: за едни това е национална катастрофа, прекъснала естествения ход на развитие на предреволюционна Русия, довела до гражданска война, изоставане от другите държави и установяване в Русия на тоталитарна система на управление (или наопаки – към края на Велика Русия като империя).

За други Октомврийската революция е най-великото прогресивно събитие в историята на човечеството, оказало огромно влияние на целия свят, позволило на Русия да избере некапиталистически прогресивен път на развитие, изкарало страната от вековната изостаналост, обезпечило невиждан по-рано растеж на икономиката, науката, индустрията и селското стопанство, ликвидирала феодалните порядки и през 1917 г. по-скоро спасила страната от катастрофа. Според съветската историография, октомври 1917 г. е исторически предопределен и неизбежен край на пътя, по който „народните маси“ са тръгнали съзнателно и под ръководството на болшевиките, водещ до освобождението на всички народи по света.

Между тези две крайни гледни точки има и широк спектър от други мнения на историци по целия свят, опитващи се да определят що за събитие е Октомврийската революция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама