Поглед назад: ''Десет дни, които разтърсиха света''

07:00, 07 ное 19 / Свят 25 970 Християна Димитрова
Владимир Ленин
1

7 ноември 1917 година. Започва Октомрийската революция в Русия.

В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Рeвoлюциятa дoвeждa дo cъздaвaнeтo нa Cъвeтcкия cъюз - първaтa кoмуниcтичecкa държaвa в cвeтa, кaктo и първaтa oт клacичecкитe тoтaлитaрни cиcтeми нa ХХ в.

Официалното ѝ название в СССР е Велика октомврийска социалистическа революция.

Процесът на установяване на властта на болшевишката партия в рамките на Руската империя започва на 7 ноември (25 октомври стар стил) 1917 г. в столицата Санкт Петербург. По същество тя е въоръжен преврат и замяна на временното правителство, което идва на власт след Февруарската революция от 12 февруари същата година.

Резултат от революцията са Гражданската война, свалянето на временното правителство и идването на власт на правителство, сформирано от Втория общоруски конгрес на съветите, в който абсолютно мнозинство от делегатите имат болшевиките и техните съюзници левите есери. През ноември 1917 г. новото правителство получава поддръжката на мнозинството на извънредния Конгрес на селските депутати.

Какво се случва?

В исторически план през есента на 1917 година след отказването на император Николай от престола има противоречие между временното правителство и различните леви партии. Сформират се паралелни управляващи органи в страната, известни като Съвети на работещи и военни депутати. Тогава един от най-активните субекти, претендиращи за власт, е Руската социалдемократическа партия на болшевиките, начело с Владимир Ленин.

Революцията избухва в Санкт-Петербург, на 25 октомври по стар стил, затова се казва Октомврийска, а по нов стил датата е 7 ноември. Военни части на болшевиките и представители на работническата гвардия взимат под контрол основни инфраструктурни обекти на тогавашната руска столица. Денят завършва с щурма на Зимния дворец- резиденция на временното правителство, започнал след сигнал от крайцера "Аврора".

Великата октомврийска революция е разделителна дата в руската история. Поддръжниците на комунизма в Русия заявяват, че болшевиките са възстановили държавността и индустриализацията на страната, и че благодарение на тях се случва голямата победа над нацистка Германия.

От тази дата обаче започват и репресиите на комунистите спрямо политическите им противници, които достигат кулминация през 30-те години, когато хората са наказвани по списъци, гонения на църквата и на малцинствата, пълна изолация на страната.

В целия социалистически лагер 7 ноември е всенароден празник - ден на тържествени манифестации. Неслучайно през 1959 година тази дата е избрана за начало на излъчванията на Българската национална телевизия. Целта е да се предаде на живо манифестацията.

На 7 ноември пред мавзолея на Ленин на Червения площад в Москва се провежда невероятен военен парад.

Лека-полека празникът е изместен от 9 май - Денят на победата. Руснаците вече не са толкова впечатлени от манифестациите и партията прави присъствието задължително.

След разпадането на СССР Борис Елцин прекръства празника на Ден на съгласието и помирението, а 7 ноември се счита и за Ден на освобождениието на Москва от поляците през 1612-та година.

Щурмът в нощта на 25-26 октомври (7-8 ноември по нов стил)

Превземането на Петроград от революционните сили е организирано от сподвижника на Ленин, Лев Троцки. На 24 октомври части на Червената гвардия поемат контрола над столицата: всички възлови обекти - административни сгради, електростанции, ж.п. гари и депа, мостове са в ръцете на болшевиките. На тяхна страна са преминали военнослужещи и моряци.

Около 21.40 часа на 25 октомври /7 ноември - нов стил/ крайцера "Аврора" произвежда халосен залп, с който да въздейства на защитниците на Зимния дворец, където е седалището на временното коалиционно правителство. Според някои историци този залп дава сигнал за щурма на болшевиките. Други определят неговото начало в 21.00 часа. Дворецът е завзет, а членовете на кабинета арестувани.

Ленин провъзгласява новата власт на съветите. Всеруският конгрес на съветите одобрява свалянето на временния кабинет и съставя правителство - Съвет на народните комисари, оглавявано от Ленин. Конгресът приема два декрета - за мира и за земята, Декларация за правата на народите на Русия и постановление за отмяна на смъртната присъда.

Болшевишката революция е факт. Защитата на нейните завоевания ще продължи в разразилата се Гражданска война чак до октомври 1922 г., а в отделни райони и до юни 1923 г.

"Десет дни, които разтърсиха света"

Десетилетия наред причините, следствията, както и времевите рамки на Октомврийската революция ще бъдат предмет на горещи дискусии сред историците. Оценките за нея и нейните лидери ще се лутат между крайности - от версиите за световна конспирация и германска намеса до чистосърдечната вяра, че пролетариатът е осъзнал ролята си и сам е извоювал своята свобода и власт.

Оценки

Съществуват широк спектър оценки за Октомврийската революция: за едни това е национална катастрофа, прекъснала естествения ход на развитие на предреволюционна Русия, довела до гражданска война, изоставане от другите държави и установяване в Русия на тоталитарна система на управление (или наопаки – към края на Велика Русия като империя).

За други Октомврийската революция е най-великото прогресивно събитие в историята на човечеството, оказало огромно влияние на целия свят, позволило на Русия да избере некапиталистически прогресивен път на развитие, изкарало страната от вековната изостаналост, обезпечило невиждан по-рано растеж на икономиката, науката, индустрията и селското стопанство, ликвидирала феодалните порядки и през 1917 г. по-скоро спасила страната от катастрофа. Според съветската историография, октомври 1917 г. е исторически предопределен и неизбежен край на пътя, по който „народните маси“ са тръгнали съзнателно и под ръководството на болшевиките, водещ до освобождението на всички народи по света.

Между тези две крайни гледни точки има и широк спектър от други мнения на историци по целия свят, опитващи се да определят що за събитие е Октомврийската революция.

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 141 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.