Тичането намалява риска от преждевременна смърт

17:40, 05 ное 19 25 1835 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тичането е полезно за здравето, сочи ново изследване. Според него този вид спорт намалява риска от преждевременна смърт, независимо колко часа се практикува и без значение от темпото.

Според Световната здравна организация около 3,2 млн. смъртни случая годишно се дължат на недостатъчна физическа активност.

„Дори веднъж седмично е по-добре да се тича, отколкото изобщо да не се“, посочват авторите на изследването, публикувано в Британското списание за спортна медицина, предава БТА. Изследването обхваща 14 предишни проучвания, базирани на 6 различни групи участници. Общо те са над 230 000 души, проследявани в период между 5,5 и 35 години.

Общо 25 951 от участниците в изследванията са починали. При сравнителен анализ е установено, че тичащите са имало 27% по-нисък риск от преждевременна смърт, от каквато и да е причина, и 30% и 23% по-нисък риск от ранна смърт вследствие на сърдечносъдови проблеми и рак съответно.

Не е открита ясна тенденция. Значителни ползи са забелязани дори сред тези, които тичат веднъж седмично или по-малко, под 50 минути седмично или с темпо от 6 км и по-малко. При по-големи натоварвания не е забелязано снижаване на риска от преждевременна смърт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама