Откриха най-мъртвото място на планетата

20:00, 04 ное 19 / Любопитно 25 1556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френски учени от университета Париж-Сюд доказаха невъзможността за съществуването на каквито и да било бактерии във вулканичната долина Далол в Етиопия, съобщава списание"Нейчър,иколоджи енд иволюшън", цитирано от БТА.

Специалистите отбелязват, че наличието на вода на повърхността на планетата по
принцип се използва за определянето на възможността за нейната обитаемост. Но по време на изследванията станало видно, че дори и на Земята съществуват места, тотално лишени от форми на живот, независимо от наличието на вода.

По думите на учените причина за съществуването на безжизнения район в долината Далол е прекалено горещият солен разтвор с преобладаващ магнезий, достигащ температура от 109 градуса по Целзий. Подобен състав на водата кара клетките да се рушат. Френските учени все пак открили живи същества недалеч от долината Далол. Те се оказали едноклетъчни археи.

Вулканичната местност със солни образувания и киселинни източници в Далол фигурира сред най-горещите места на Земята. Тя има най-високата средна температура на въздуха сред всички населени места на планетата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама