Първата джаджа в Европа, която лекува депресия

16:00, 03 ное 19 / Любопитно 25 1353 Шрифт:
Topnovini

Депресията и тревожността са едни от най-сериозните заплахи за човешкото здраве през XXI век, а лечението им все още е доста неясен процес, в който има твърде много променливи величини.

Именно заради това антидепресантите и медикаментите срещу депресия невинаги водят до позитивни резултати, като често дори усложняват процеса на възстановяване на психиката.

Електротерапията е един от методите за лечение на депресивни състояния, който още от миналия век насам представлява обект на интерес за много психолози и медици, най-вече заради добрите резултати, които носи за хората с депресия.

Тази седмица във Великобритания в продажба влезе първата мобилна джаджа за лечение на депресия в Европа, която разчита именно на лека електрошокова терапия.


Източник: Flow Neuroscience

Компанията, създала устройството, се казва Flow Neuroscience и е разработвала продукта си в продължение на няколко години, позовавайки се на голям набор от изследвания в областта и мнението на няколко екипи от учени.

Устройството се поставя на главата и изпраща леки електрически импулси към частта от мозъка, разположена непосредствено зад челото, известна още като префронтален кортекс.

Този дял от мозъка ни е ангажиран най-вече с концепцията ни за личност, способността ни да правим решения и възможността ни да регулираме емоциите си.

 

Активността на лявата част на префронталния кортекс обикновено е по-ниска при хората, страдащи от депресия, докато дясната половина е по-активна.

Именно този баланс цели да възстанови уредът на Flow Neuroscience.

Джаджата идва със специално мобилно приложение, което служи като джобен терапевт, и ни помага да изградим по-здравословни навици на живот, като ни препоръчва дадени храни, физически упражнения и т.н.

 

Предписанието за самото устройство е да се носи по 30 минути общо 18 пъти в рамките на шест седмици, а цената му е 399 британски лири.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама