Руската православна църква спира комуникацията с гръцкия архиепископ

17:30, 02 ное 19 / Свят 25 1988 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руската православна църква спира евхаристическото общение с главата на гръцката църква, архиепископа на Атина, Йероним, заяви митрополит Иларион, председател на отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия за телевизионния канал Русия-24.

"Мисля, че още следващата неделя, когато патриархът отслужва, това възпоменание няма да го има", каза той.

В същото време митрополитът подчерта, че Руската православна църква е готова да поддържа общение с епископите, които не признават „украинския разкол“.

По-рано синодът на РПЦ упълномощи патриарх Кирил да не споменава главата на гръцката църква при службите, ако признае ПЦУ и започне да се моли за нейния глава, "митрополит" Епифаний при службите.

В средата на октомври Съветът на епископите на църквата на Гърция прехвърли на архиепископ Йероним правото да вземе решение за признаването на автокефалността на така наречената Православна църква на Украйна.

Гръцката църква призна автокефалността на Украинската православна църква

В същото време някои йерарси на църквата в Гърция се противопоставиха на признаването, но на събора не се проведе гласуване по този въпрос.

Самият архиепископ Йероним се застъпи за признаването на ПЦУ. Тази седмица той изпрати на главата й Епифаний Думенко поздравително писмо. Руската православна църква изрази съжаление относно решението на Гръцката църква и изрази надежда, че никоя друга поместна православна църква няма да последва „този тъжен пример“.

През януари ПЦУ получи от патриарх Вартоломей томос за автокефалност, църковен документ, който узаконява независимото й съществуване в православния свят. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама