Писмо на Зигмунд Фройд отива на търг

20:40, 01 ное 19 / Любопитно 25 2407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Написано на ръка писмо от Зигмунд Фройд, което разкрива сантименталната страна в характера му и хвърля поглед върху живота му на известен бежанец евреин след настъплението на нацистите, ще бъде изложено на търг в Ерусалим, предаде Асошиейтед прес, цитирана от bTV.

Писмото, написано на немски език на 21 юни 1938 г., е изпратено няколко седмици след като Фройд избягал от нацистите в родината си Австрия и се преместил в Лондон. То е адресирано до филантропа Маргарет Стонборо-Витгенщайн.

"Писмото разкрива по-деликатната страна в характера на бащата на психоанализата“, заяви Джоел Уайтбук, който е автор на книгата "Фройд: Биография на един интелектуалец" и ръководител на програма за психоаналитични изследвания в Колумбийския университет. „Хората имат представа за Фройд като за интелигентен човек, но той е бил също много чувствителен към обкръжението си и естетиката“, посочи Уайтбук.

Всичко, което не знаехте за Мерилин Монро

В писмото Фройд утешава Стонборо-Витгенщайн след самоубийството на бившия й съпруг и й задава въпроси за психичното й състояние.

"Необичайната динамика между двамата като приятели и като взаимоотношения между лекар и пациент е била често срещана и част от виенския живот“, отбеляза Уайтбук. „Писмото показва колко близка е била връзката между еврейската общност и културния и научен свят по онова време", коментира още той.

Стонборо-Витгенщайн е дъщеря на един от най-богатите австрийци през XX век Карл Витгенщайн и сестра на философа Лудвиг Витгенщайн. Фройд пише писмото към края на дните си. Когато най-после се установява в Лондон, той е 83-годишен и засегнат от рак. Умира година по-късно, на 23 септември 1939 г.

Писмото е купено от израелски колекционер на търг в Европа и ще бъде предложено отново за продажба на 3 декември. Началната му цена е 6000 долара.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама