Манолова призова президента да не подкрепи Гешев

15:12, 31 окт 19 25 1521 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Призовавам президента на републиката да чуе гласа на гражданите и да не подписва указа за избора на главен прокурор Иван Гешев. Това заяви кандидатът за кмет на София Мая Манолова на пресконференция, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Тя добави, че думите й са отправени към "тези, които се крият" - Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов. Манолова също така призова премиерът Борисов да слезе от джипа.

Готова съм за дебат с г-жа Фандъкова, каза още Манолова, която изтъкна, че нейният противник бяга от пряк сблъсък с нея. "38 000 гласа са преодолима разлика, трябва да излезем и да гласуваме, за да постигнем морална победа над купения, контролирания, над корпоративния вот", каза още независимия кандидат за кмет на София.

Прокуратурата: Екипът на Мая Манолова не е дал конкретни данни за купуване на гласове

От щаба на Манолова се обърнаха към Иван Гешев и Сотир Цацаров с въпрос дали в неделя ще заповядат в ромските махали, за да свършат своята работа.

От там показаха документи с входящи номера на сигналите им до Върховната прокуратура, МВР и ЦИК. Според тях не трябва да се залавят купувачите от миналата неделя, а тези, които "ще пазаруват гласове на 3-и".

Мая Манолова подкрепя протестите срещу избора на Иван Гешев

Припомняме, че Иван Гешев беше избран от ВСС с 20 гласа „за“ и 4 „против“ за главен прокурор на 24 октомври на фона на протести и блокади срещу неговия избор. Кандидатурата на Иван Гешев бе издигната единодушно от цялата 11-членна прокурорска колегия на ВСС начело с главния прокурор Сотир Цацаров.

Сега се очаква президентът Румен Радев да издаде указ за назначаването му, с което ще се преодолее и последната фаза от избирането му. Държавният глава може да приеме или да отхвърли само веднъж предложението на магистратите. 

Мандатът на главния прокурор е 7-годишен, без право на повторно избиране. Наследникът на Цацаров ще встъпи официално в длъжност в началото на следващата година, тъй като мандатът на настоящия обвинител № 1 изтича на 10 януари 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама