Ню Йорк забранява гъшия дроб

20:40, 31 окт 19 / Любопитно 25 1512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ню Йорк може да претендира за кулинарна столица на света, но едно прочуто ястие е на път да изчезне от менюто – гъшият дроб. Градският съвет гласува с голямо мнозинство забрана на продажбата на френския деликатес от 2022 г., предаде БТА.

Причината за това е жестокото отношение към гъските и патиците, които се угояват насила, за да стане по-мазен черният им дроб. Законът трябва да влезе в сила през октомври 2022 г. и забранява продажба, сервиране и дори притежание на гъши дроб.

Нарушителите ще бъдат глобяване с между 500 и 2000 долара.

Защитници на правата на човека приветстваха решението, което бе одобрено с 42 гласа „за“ срещу 6 „против“. Производители на гъши дроб обаче заплашиха да отнесат въпроса до съда.

Законът трябва да бъде подписан от кмета Бил де Блазио, за да влезе в сила.

Сходна забрана има и в Калифорния от януари след 15-годишна правна битка. Пет страни от ЕС – Франция, Унгария, България, Испания и Белгия, отговарят за 90% от световното производство на гъши дроб.

България е с 12 на сто от тези 90%, сочат данни на Европейската федерация на гъшия дроб. Други големи световни производители са Китай, САЩ и Канада.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама