Рядък портрет на 13-годишния Моцарт ще бъде разигран на търг

08:20, 31 окт 19 / Любопитно 25 1552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Картина, изобразяваща 13-годишният Волфганг Амадеус Моцарт, ще бъде разиграна на търг от аукционна къща Кристис, съобщи Риа новости, цитирана от БГНЕС.

Очаква се за един от малкото портрети, нарисувани докато известният музикант е бил жив, да бъдат платени между 800 000 и 1,2 милиона евро.

"Обикновено купувачите са привлечени от името на художника, но ето че в този случай по-интересен е сюжета на картината", казва Астрид Сентнер от филиала за старинни картини на Кристис.

Смята се, че картината е нарисувана от Джамбетино Чинароли. Специалистите спорят кое музикално произведение се вижда на кратината, защото Моцарт е изобразен седнал пред клавесина, на която личи партитура.

"Някои смятат, че това е произведение на Балдасаре Галупи, а други са на мнение, че е творба на самия Моцарт, която не се е запазила до наши дни", казва Сентнер.

Портретите на Моцарт на пазара са изключително малко. Възможно е това да е единственият, който още не е в някоя частна колекция.

Забележително е още, че са известни обстоятелствата, при която е нарисувана картината, както и коя я е поръчал.

Това е бил бирникът от Венеция Пиетро Луджати. Бащата на композитора писал в писмо до жена си, че на шести и седми януари 1770 г., след успешен концерт на малкия Моцарт, той е позирал на художника за портрета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама