Режисьорът Дейвид Линч получи почетен "Оскар"

12:20, 28 окт 19 / Любопитно 25 1367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Режисьорът Дейвид Линч получи почетна награда "Оскар" за изключителния си принос към киното, съобщават световните агенции, позовавайки се на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

С почетни отличия бяха удостоени също италианката Лина Вертмюлер - първата режисьорка, номинирана за престижния приз, актьорът от племето чероки Уес Стъди и холивудската актриса и активистка Джина Дейвис. Дейвис получи хуманитарната награда "Джийн Хершолт".

Почетните призове бяха връчени на церемонията за 11-ите годишни награди на Управителния съвет на киноакадемията, състояла се в центъра "Холивуд енд Хайленд" в Лос Анджелис.

"Това е холивудско парти в най-добрия смисъл на думата", заяви президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Дейвид Рубин по време на церемонията, пише БТА.

Самият Дейвид Линч беше лаконичен. "Имате много интересен вкус", отбеляза режисьорът, познат с работата си над продукции като "Дюн", "Синьо кадифе", "Диво сърце", "Туин Пийкс".

Актрисата и активистка Джина Дейвис, почетена за дейността си за равноправие между половете, отправи призив да се предприемат нови стъпки към постигането на тази цел.

71-годишният Уес Стъди, познат с ролите си в продукции като "Танцуващият с вълци", "Последният мохикан", "Джеронимо: Една американска легенда", стана първият отличен с "Оскар" коренен жител на САЩ.

Американската академия за кинематографично изкуство и наука оповести в началото на юни, че с наградите, с които се отдава почит към личности, посветили живота си на творчески постижения и дали съществен принос към индустрията, тази година ще бъдат отличени Дейвид Линч, Лина Вертмюлер, Уес Стъди и Джина Дейвис.

За разлика от други отличия, лауреатите на почетни награди за изключителен принос към киното се определят не от всички членове на академията, а от Управителния съвет на организацията. Първоначално призовете бяха връчвани по време на основните "Оскар"-и. Впоследствие за тях беше предвидена отделна церемония, с цел да подчертае важността им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама