Колко ще струва достъпът до “космическия интернет” на Мъск

20:30, 27 окт 19 / Любопитно 25 1646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В следващите 10-15 години дори най-откъснатите точки на планетата ще бъдат снабдени с бърза и стабилна интернет връзка.

 

Това е обещанието, което милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос отправят към населението на Земята с проектите си за изпращане на десетки хиляди интернет сателити в космоса.

Към момента в ниска орбита над нас обикалят около 60 сателита на Starlink, които Мъск и SpaceX изпратиха по-рано тази година.

 

Тази бройка е твърде малка, за да осигури интернет връзка за значителен брой хора, като по думите на Мъск ще са нужни поне 800 сателита за "умерено добро" покритие.

Няма как да не се запитаме обаче колко ще струва достъпът до "космическия интернет" и колко добър всъщност ще е сигналът, идващ от летящите Starlink апарати.

Истината е, че още от 90-те компания на име HughesNet разполага със сателити, които облъчват малки части от планетата с интернет сигнал.

Причината за това компанията да не е развила бизнеса си в глобален мащаб се крие в невъзможността й да подобри латентността на връзката - времето, нужно за обменяне на данни между сателитите и устройствата на земята.

Към момента повечето поземлени интернет системи работят със закъснение от между 8 милисекунди и 20 милисекунди, докато интернетът, идващ от сателитите на HughesNet, оперира при закъснение от около 600 милисекунди.

От Starlink обещават, че сателитите на Мъск ще успеят да достигнат закъснение от едва 25 милисекунди при скорост на трансфер на данни от 1Gbps, но не обясняват как точно ще се случи това.

Големият въпрос обаче е друг и той е колко точно ще струва достъпът до подобен интернет, достъпен в най-отдалечените региони на света.

Отговорът все още не е официално потвърден от SpaceX и Starlink, но по ранни данни месечният абонамент за неограничен трафик при вече споменатата скорост ще е от порядъка на 80 долара.

Това е нелоша цена за "дигиталните номади", които обикалят света и работят от компютрите си, но изглежда като непосилна сума за хората, които към днешна дата не могат да си позволят да имат какъвто и да интернет.

 

Основна част от кампанията както на Мъск, така и на Джеф Безос, е идеята, че интернет сателитите ще осигурят достъп до мрежата за хора, които към момента все още нямат такъв.

При тези цени обаче, едва ли някой ще може да се възползва от възможността, предоставена им от силните на деня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама