Химикалите, които водят до оглупяване

13:00, 26 окт 19 / Любопитно 25 2039 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Химията е навсякъде около нас. Колкото и да се опитваме да я избегнем, тя се съдържа в повече козметични и почистващи препарати, но и на много други места. А негативните ефекти от нея далеч не се свеждат до провокиране на алергии.

Според ново изследване на шведски учени, химикалите в продуктите, които използваме ежедневно, имат пряка връзка с коефициента на интелигентност на все още неродените бебета.

Става дума най-вече за 26 конкретни химични вещества, които оказват влияние върху ендокринната система на бъдещите майки и нивата на хормоните. Затова и се препоръчва на планиращите бременност и вече бременни жени в първия триместър да избягват употребата на продукти, които ги съдържат.

 

В проведеното изследване участват 718 жени, на които периодично са взимани кръвни проби и урина. При тези дами, при които има по-високи нива на нарушения в ендокринните показатели, коефициентът на интелигентност на децата им, оценен на седемгодишна възраст, е по-нисък.

Едно от веществата, които оказва пряко влияние на нивата на хормоните, а оттам и на IQ-то на децата, е широко разпространеният бисфенол А. Той се среща най-вече в пластмасовите опаковки, което прави препоръчително и тяхното избягване в периода преди и в началото на бременността, пише Daily Mail.

 

Триклозанът, който се съдържа в голяма част от антибактериалните сапуни, полифлуороалкилът в почистващите продукти и фаталтите в пластмасата са други вещества, за които трябва да бъдем нащрек.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама