Гешев: Все още има проблем с корупцията по високите етажи на властта

11:18, 25 окт 19 / Общество 25 2494 Шрифт:
Topnovini

Прокуратурата трябва да се отвори към болките на хората. Това каза Иван Гешев пред БНТ часове след като ВСС одобри кандидатурата му за нов главен прокурор. Той е единственият претендент за поста.

На въпрос с кои от критиките, които е чул за себе си, смята да се съобрази, Гешев посочи, че е човек, който обмисля внимателно всички критики и се променя в случаите, в които прецени, че те са градивни, обосновани и правилни. „Аз лично, казах го и пред ВСС, съм впечатлен от становището на съдия Шекерджиев. Не съм съгласен с неговото виждане, неговите основания да не ме подкрепи. Не смятам, че прави правилна оценка за мен. Но съм впечатлен от честния и коректен анализ, от негова гледна точка, като аз лично ще се постарая да покажа, че неговата преценка за мен не е точната и не е правилната и с удоволствие ще положа усилия в тази насока“, коментира още той.

Борисов за избора на Гешев: Преди съветниците на президента оглавяваха съдебната власт

Гешев казва, че прокуратурата трябва да бъде по-активна. Как обаче ще се случи това? Какво предвижда, за да бъдат прокурорите по-активни, особено в частта "битова престъпност", за която Гешев казва, че прокуратурата е длъжник?

Попитан какво ще направи, за да бъдат прокурорите по-активни, Гешев посочи, че предвижда много неща, но още е рано да говори за тях, тъй като процедурата по избора му за главен прокурор още не е приключила. „Голяма част от ангажиментите, които смятам да изпълня, стратегическите цели, мерките, са посочени в концепцията ми. Общо мога да кажа, че се надявам прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата да е по-активна в променяне на чувството за несправедливост, което съзнавам, че съществува в българското общество, и прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество. Тоест, става въпрос за осъществяване на съответните функции на главния прокурор за по-голяма активност по окръжни и апелативни прокуратури основно извън рамките на София“, заяви той.

Гешев: Ще се старая прокуратурата да е максимално открита

Според него все още има проблем с борбата с корупцията по високите етажи на властта, въпреки доклада на ЕК. „Факт е, че докладът на ЕК категорично казва, че ангажименти на България, поети към момента на присъединяването ни към ЕС, са изпълнени. Факт е обаче, че има още много работа за вършене и ние не може да се задоволяваме и да сме спокойни от докладите на ЕК. Имам предвид, че трябва да се свърши много работа. А, защо е тази ситуация и защо резултатите още не са това, което очаква българското общество, което отчитам за обективна реалност, е въпрос на дълъг анализ. Немалка част от него направих в 10-часовото изслушване. Става въпрос за комплекс от фактори, включително от нормативен характер, включително за един формалистичен процес, който е описан не от български коментатори, а от експертите по механизма за сътрудничество и проверка, от прокурорите от Службата за подкрепа на структурните реформи, които извършиха независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура и анализ на нейната независимост. В България съществуват стандарти за доказване, които са много по-високи от която и да е страна от ЕС, има и проблеми от страна на материалното право в НК, има проблеми, които са извън прокуратурата и касаят институциите на изпълнителната власт, говорим за кадрово, материално осигуряване, обучение и много други неща. Има проблеми, които касаят в чисто организационен план и подобряване на работата на прокуратурата по тези дела“, каза още кандидатът за заместник на Цацаров.

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Гешев подчерта, че наистина е бил искрен на изслушването. „Казах неща, в които вярвам и които мисля. Как ще продължа да убеждавам, ако се приключи успешно тази процедура, е въпрос, на който ще отговоря след това. Трябва да продължим по същия начин, по който почнахме последните две-три години, като показваме, че няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление и когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление“, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.