Над 300 милиона души са засегнати от редки болести

20:20, 24 окт 19 / Здраве 25 1420 Topnovini
1

Засегнатите от редки болести са над 300 милиона - или 4% от населението на Земята, сочат резултатите от изследване, цитирани от ТАСС и Франс прес, съобщи БТА.

"Следователно взети заедно редките болести не са толкова редки“, заявиха авторите на изследването от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания. Болест е смятана за рядка, когато засяга не повече от 5-има на всеки 10 хиляди души.

Досега бе трудно да се прецени разпространението на редки болести поради липса на достатъчно данни. Сега френските учени използвали нова база данни на института. "Всъщност засегнатите от редки болести вероятно са повече от 300 милиона, тъй като повечето случаи на редки заболявания не са проследими от здравните системи в отделните страни", отбеляза Ан Рат от института.

Сърдечно-съдовите заболявания датират от древността

Екипът й установил също, че 149 от 6000 болести, за които има информация в новата база данни, са свързани с 80 процента от случаите на редки заболявания на планетата. 72% от тези болести са с генетичен произход. Установено е, че 70% от заболяванията са в детството.

"Тези преценки са важни, за да се определят приоритетите в областта на здравеопазването", отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в European Journal of Human Genetics.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани