Сърдечно-съдовите заболявания датират от древността

21:40, 17 окт 19 / Култура 25 4118 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сърдечно-съдовите заболявания вероятно са били по-чести в древни времена и датират от много по-рано, отколкото се смяташе досега, сочи американско проучване върху мумии на 4 000 години.

Група учени, водени от Мохамад Маджид, асистент по сърдечно-съдова медицина в Медицинския университет МакГовърн в Тексаския университет, изследва пет мумии на мъже и жени, починали на възраст между 18 и 60 години. Мумиите са датирани от 2000 г. пр. н.е. до 1000 сл.н.е.

Учените използвали инфрачервена спектроскопия, за да установят специфични лезии в артериите на мумиите и да сканират малки участъци от артерии, "които били дълги само няколко сантиметра", каза Маджид, предаде БГНЕС. Проучването разкрива увреждания в артериите на мумиите поради натрупване на холестерол.

"Гледам модела на сърдечните заболявания сред населението повече от 20 години. С течение на времето въпросът, който ми дойде на ум, беше: болест на днешния ден ли е или е някакъв процес, присъщ на хората, независимо от съвременния живот?", допълва Маджид.

Откритията на неговия изследователски екип показват, че моделите, които са открили в мумиите под микроскоп, са много сходни с тези в съвременната епоха. Натрупванията на холестерол по стените на артериите са "механизмът за заздравяване на рани в организма, който се е объркал", пояснява ученият и обяснява, че "множество травми", като инфекции или излагане на дим, увреждат вътрешната лигавица на артериите.

Естественият лечебен отговор на организма може да доведе до натрупване на бели кръвни клетки, което от своя страна пък може да доведе до натрупване на холестерол. Това натрупване в крайна сметка може да причини развитие на сърдечни заболявания.

"Изглежда, че този възпалителен процес и реакцията е присъща част от нашия живот", каза Маджид. Проучването е публикувано в броя за месец октомври 2019 г. на American Heart Journal.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама