ЕП иска санкции срещу Турция заради операцията в Сирия

16:05, 24 окт 19 / Свят 25 1843 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В гласувана днес резолюция Европейският парламент осъжда категорично едностранната турска военна интервенция в Североизточна Сирия и призовава Турция да изтегли всичките си военни сили от териториите на Сирия.

САЩ отменят санкциите срещу Турция

Отправя се предупреждение, че турската намеса в Североизточна Сирия представлява сериозно нарушение на международното право, като подкопава стабилността и сигурността в региона като цяло. Направена е констатацията, че от началото на турската офанзива най-малко 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си. Евродепутатите настояват за установяването на зона за сигурност в Северна Сирия под ръководството на ООН.

Турция прекрати офанзивата си „Мирна пролет“ в Сирия

Категорично се отхвърлят турските планове за установяването на „така наречената зона на безопасност“ по североизточната граница на Сирия. Изразява се загриженост, че споразумението между САЩ и Турция за временно прекратяване на огъня може да узакони турската окупация на „безопасната зона“.

Путин и Ердоган договориха зона за сигурност в Северна Сирия

ЕП изразява своята солидарност с кюрдския народ, като подчертава ключовата роля на кюрдските въоръжени сили и особено тази на жените, в борбата срещу ИДИЛ. Евродепутатите са изключително обезпокоени от сведенията за стотиците избягали затворници от ИДИЛ от лагерите в Северна Сирия в разгара на турската офанзива, което увеличава риска от възраждане на терористичната групировка.Според резолюцията абсолютно неприемливо е президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган да превръща въпроса с бежанците в оръжие и да го използва за „изнудване на ЕС“.

Европейският парламент призова Съвета на ЕС да въведе пакет от целеви санкции и визови забрани за турски длъжностни лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и да обмисли приемането на целенасочени икономически мерки срещу Турция. Евродепутатите също предлагат да се разгледа суспендирането на търговските преференции по споразумението за селскостопански продукти и, като крайна мярка, суспендирането на митническия съюз между ЕС и Турция. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама