САЩ отменят санкциите срещу Турция

19:07, 23 окт 19 / Свят 25 1950 Topnovini
1

Президентът на САЩ Доналд Тръмп държи реч в Белия дом. Както се очакваше, въпросът за настъплението на Турция в Сирия доминира в речта, съобщава Спутник.

Сред първите изявления на Тръмп официалното му обявяване е, че санкциите срещу Турция "ще бъдат отменени", съобщава АФП. Президентът приветства успеха на примирие по границата със Сирия.

Кюрдските бойци са се изтеглили от зоната за сигурност в Северна Сирия

"Рано тази сутрин правителството на Турция информира моята администрация, че ще спре боевете и настъплението си в Сирия и ще направи примирието постоянно", каза той в телевизионно обръщение от Белия дом.

"Ето защо, възложих на министъра на финансите да отмени всички санкции, наложени на 14 октомври в отговор на първоначалните офанзивни действия на Турция срещу кюрдите в североизточния граничен регион на Сирия", добави той.

Президентът обаче отбеляза, че Белият дом ще възстанови санкциите, ако турските сили нарушат задълженията си.

Американският президент подчерта, че и Турция, и Сирия, трябва да гарантират, че „Даеш“ няма да възстанови позициите си на нито една територия. Следващото съобщение на президента е, че "малък брой" американски войски ще останат в петролната зона на Сирия“.

"Ние сме обезпечили добива на нефт и следователно малък брой американски войски ще останат в райони, където разполагат с нефт", каза той.

Турската офанзива, стартирана на 9 октомври, приключи миналия четвъртък след споразумение на Вашингтон и Анкара за 120-часово примирие.

Днес външният министър на Турция, Мевлют Чавушоглу, заяви официално, че турската военна офанзива „Мирна пролет“ в Сирия е прекратена.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани