ЕП определи като грешка липсата на преговори с Албания и Северна Македония

15:01, 24 окт 19 / Свят 25 1839 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент (ЕП) прие днес резолюция, в която подчертава, че Албания и Северна Македония отговарят на изискванията за започване на преговори, съобщи БГНЕС.

Парламентът изразява дълбоко разочарование от невъзможността за постигане на споразумение за започване на преговори за присъединяване към ЕС с двете държави по време на срещата на върха на 17-18 октомври.

Заев: Защо Франция не изрази позицията си преди да си сменим името

Депутатите изразяват съжаление за позициите на Франция, Дания и Холандия за блокиране на решението и подчертават, че Албания и Северна Македония са положили значителни усилия през последните няколко години и отговарят на критериите на ЕС да започнат преговори за членство.

Резолюцията приветства усилията на Северна Македония за уреждане на трудни двустранни въпроси със съседните страни. Евродепутатите оценяват положително последните реформи в съдебната система в Албания.

Парламентът подчертава, че „неприемането на решение“ от страна на лидерите на ЕС е стратегическа грешка, която накърнява доверието в ЕС и изпраща отрицателно послание до други възможни страни-кандидатки. Това би могло да въздейства на други международни участници, чиито ценности не съответстват на интересите на ЕС, да се сближат с Албания и Северна Македония.

Станишев: Спирането на Северна Македония и Албания за ЕС е историческа грешка

Реформата на процеса на разширяване, застъпвана от някои страни, не трябва да възпрепятства Албания и Северна Македония, които вече отговарят на изискванията. Двете страни трябва да бъдат оценени според собствените им постижения и по обективни критерии, а не да бъдат преценявани през призмата на вътрешнополитически програми в други страни.

Депутатите призовават страните от ЕС да действат отговорно към Албания и Северна Македония и да вземат единодушно положително решение на следващата среща. Европейският парламент трябва да засили дейностите си в подкрепа на демокрацията, за да гарантира, че националните парламенти в Западните Балкани играят ролята си на двигатели за демократична реформа, пише в резолюцията

Текстът е приет с 412 гласа „за“, 136 „против“ и 30 гласа „въздържал се“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама