Станишев: Спирането на Северна Македония и Албания за ЕС е историческа грешка

15:45, 20 окт 19 / Политика 25 1719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Знакът, който даде Европейският съвет, е доста негативен и за двете страни, и за Западните Балкани“. Това заяви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в предаването "Неделя 150" по БНР по повод решението на Съвета на ЕС да не покани Северна Македония и Албания за начало на преговори за членство в Евросъюза.

Европейските лидери без единодушие по разширяването на ЕС на Балканите

Станишев подчерта, че основната причина за този ход назад е позицията на президента на Франция, който обяви, че иска промяна на вътрешния механизъм на ЕС за характера на воденето на преговорите за членство.

Франция потвърди, че не иска преговори за членство в ЕС с Тирана и Скопие

„Грешката е сериозна, историческа. Надявам се да бъде преодоляна през следващата година през май в Загреб, когато ще има среща на страните членки, защото една страна блокира този процес и това е Франция… Така се обезкуражават тези, които правят реформи, търсят добросъседство, нов стил, дух на отношенията в региона“.

Според Станишев „това, което се случи, е несправедливо“.

„Това е лошо и за България, защото нашият интерес е Западните Балкани да са стабилни, да живеем в добросъседство“.

Сергей Станишев коментира и решението на британския парламент напускането на Великобритания от Евросъюза да бъде отложено, докато не бъде прието законодателство по сделката, постигната от премиера Борис Джонсън с Брюксел:

Камарата на общините подкрепи поправка, отлагаща Брекзит

„Трябва да се избегне най-лошия сценарий – Брекзит без сделка, защото това би имало сериозни последствия… Върви една игра на нерви. Вариантите са няколко – удължаване до края на януари или още по-дълго отлагане, което може доведе до референдум. Ясно е, че Великобритания е на ръба на предсрочни избори“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама