С вашите дини по вашата глава

16:55, 23 окт 19 25 2945 Шрифт:
Кристиян Шкварек Автор: Кристиян Шкварек

Преди дни се разрази скандал около „еколога“ Тома Белев, който в коментар в социалните мрежи написа:




Очевидна шега, а не нацистко послание, което беше бързо разпространено по различните медии и прерасна в нещо като скандал. От една страна имаше хора, които го определяха като антисемитизъм и настояваха Белев да понесе последствия. От друга пък скочиха представители на по-десните, консервативни среди, да обясняват, че всъщност това не трябва да се случва, защото би играло по свирката на прогресивистите, борещи се за политическа коректност. Според тях ние следва да заемем принципна позиция срещу идеята за „език на омразата“.

Аз няма да се съглася нито с една от двете страни. Разбира се, че Белев не изразява искрен антисемитизъм с тази шега. Подобни твърдения, каквито например дойдоха от Федерацията на ционистите в България, призовала премиера Бойко Борисов да освободи Тома Белев от длъжността му на член в консултативния съвет по гражданското общество към Министерския съвет, граничат с малоумното и единствено настройват обществото против еврейската общност. Те създават обратен, негативен ефект, като карат хората да си мислят, че евреите окачествяват почти всичко като „антисемитизъм“. Това обезценява самата идея за „антисемитизма“ и борбата срещу него.

От друга страна, обаче, не съм съгласен, че трябва да защитим Тома Белев от обвиненията в „език на омразата“. Основен житейски принцип, който следва да отстояваме е всеки да носи последствия от нещата, за които се бори. Белев, "Демократична България", т.нар. „Демократична общност“, Българския Хелзински комитет и прочее либерални стожери у нас са тъкмо хората, които прокарват идеята за „език на омразата“. Идея, според която всякакви шеги от такъв сорт следва да носят последствия за автора – дори от закона. След като някой се бори за това, то няма нищо по-справедливо от това самият той да понесе ударите му.

Не вярвам в идеята за „език на омразата“ и това, че хората следва да бъдат наказвани за шеги. Вярвам, обаче, и то много силно в това, че всеки трябва да понася последствията от идеите, които налага в обществото. Когато си стожер на либерализма, какъвто е Тома Белев, ти следва да понасяш всички негативни ефекти от същия този либерализъм. Политическата коректност, засягаща дори шеги и хумор, е тъкмо такъв ефект на модерния либерализъм. Нека г-н Белев сега понесе този ефект, и нека всеки път изискваме от стожерите на въпросната идеология да го правят. Само така можем да им покажем към какъв токсичен свят на цензура са се устремили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама