Акцент на деня: ''Филм'' на ужасите в Есекс

17:30, 23 окт 19 25 6245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За броени часове графство Есекс, Източна Англия, се превърна във филм на ужасите...но реален.

В индустриална зона беше открит камион с 39 тела - на 38 възрастни и 1 тийнейджър. Арестуван е шофьорът на камиона - 25-годишен мъж от Северна Ирландия.

По първоначални данни камионът е пристигнал от България във Великобритания в събота. 5 дни агония, причината за която остава неясна.

По непотвърдена информация камионът е с българска регистрация, собственичката е ирландска гражданка, а камионът от 2017 г. не е влизал на територията на България. Ден след регистрацията му у нас, превозното средство е напуснало пределите на страната и не се е връщало.

Сигналът за контейнера, пълен с тела, е подаден около 1:40 часа тази сутрин (3:40 часа българско време).

„Вярваме, че камионът е от България и е влязъл в страната в събота, 19 октомври, като работим в тясно сътрудничество с нашите партньори за разследването”, съобщи главният надзорен полицейски директор Андрю Маринър.

Предполага се, че камионът може да е бил охладен, което означава, че температурата вътре може да е достигнала до -25°C. При такива условия оцеляването е невъзможно.

Град Хоулихед, откъдето е влязъл камионът, е пристанище в Северен Уелс и е входна точка за транспорта от Ирландия. Намира се на почти 6 часа път от Лондон. По неофициална информация камионът е пътувал по магистрала М1 край Дъндолк, Ирландия, преминал е през пристанището в Дъблин и се е качил на ферибот до Хоулихед, Уелс. Оттам е пътувал до индустриалната зона в Есекс, която била за престой на камиони.

От външното ни министерство съобщиха, че посолството в Лондон проверява случая и е в контакт с местните власти. Все още не е ясно дали намереният камион в Есекс е с българска регистрация. Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. „Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс, като са се договорили да следят заедно случая”, информират от ведомството. 

Идентифицирането на жертвите ще отнеме време, разследването ще бъде продължително.

Полицията в Есекс разкри телефонна линия, на която близки могат да сигнализират за изчезнали техни роднини: Тел. 0800 056 0944 за обаждащите се, живеещи във Великобритания, и тел. 0207 158 0010 за тези, които набират извън Обединеното кралство.

МВР няма официална информация за камиона във Великобритания. "Официална информация по линия на Министерството на вътрешните работи или други канали не е постъпвала до момента'', заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той допълни, че информацията, която имат е от публикации в местни медии и очакват подробности от Великобритания по отношение на камиона, неговото движение, дали е с български табели и българска регистрация, както и откъде идва. ''Към момента такава официална информация нямаме. Когато я получим, ще бъдете уведомени'', добави Маринов.

Зловещата случка предизвика реакции сред политици и общественици:

Британският премиер Борис Джонсън е потресен от новината. "Потресен съм от трагичния инцидент в Есекс. Получавам редовни доклади от вътрешното министерство и ще работим в тясна връзка с полицията на Есекс, за да се установи какво се е случило. Мислено съм с всички близки на загиналите", заяви Джонсън.

Британският секретар по вътрешните работи Прити Пател заяви, че е шокирана и покрусена. "Полицията на Есекс е арестувала едно лице и трябва да й дадем възможността да проведе разследването си", написа тя в Twitter.

Депутатът и бивш зам.-министър на здравепозването Джаки Дойл-Прайс определи новината като "болезнена".

Ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че ще бъдат предприети всички необходими разследвания, ако бъде установено, че камионът е преминал през Ирландия.

Дали маршрутът на камиона е бил съкратен с цел умишлено избягване на проверки, какво е довело до смъртта на почти 40 души, дали са били мигранти и става ли дума за трафик на хора...на този етап можем само да гадаем.

''Сценарият'' е с фатален край, а ''режисьорът'' все още не е ясен.

To be continued.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама