Захариева: За първи път получаваме категоричен доклад, че сме изпълнили всички критерии

09:12, 23 окт 19 / Политика 25 2003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Разликата между България през 2007 г. и България през 2019 г. е огромна", каза пред bTV вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в коментар за Механизма за сътрудничество и проверка и последния доклад за страната ни.

„България за първи път получава категоричен доклад, че е изпълнила всичките критерии. Това означава, че според ЕК това трябва да бъде последният докла и механизмът трябва да отпадне”, добави Захариева. По думите ѝ от няколко месеца в ЕС се говори за създаване на единен механизъм за всички държави-членки. Все още няма разписани процедури, но основната идея е критериите за наблюдение да са еднакви за всички страни в Общността.

ЕК препоръча отпадането на мониторинга за България

„България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави-членки. Позитивната новина е, че за България ЕК предлага прекратяване на този специфичен механизъм, който е само за Румъния и нас. Разликата между България през 2007 г. и България през 2019 г. е огромна. Смятам обаче, че има още какво да се върши по реформите. Неслучайно правителството създаде специален механизъм преди около месец, който да продължи наблюдението на реформите. Този механизъм ще бъде с участието на съдебната власт и на изпълнителната власт и реформите се правят заради българите граждани. Хората трябва да имат удовлетворение от системата”, каза още външният министър.

По думите на Захариева посещението й в Москва и разговорите с руския ѝ колега Сергей  Лавров са били конструктивни и честни. Във фокуса на срещата бяха енергийните проекти и най-вече продължението на „Турски поток” през България, което Лавров нарече „Български поток”.

Захариева и Лавров: Българската отсечка на "Турски поток" - готова до края на 2020-а

„Този проект е важен не само заради сигурността на доставките, но и за целия регион”, посочи Захариева. Тя добави, че срокът за изпълнение на трасето през българска територия е около 600 дни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама