Захариева и Лавров: Българската отсечка на "Турски поток" - готова до края на 2020-а

16:35, 21 окт 19 / Политика 25 1507 Topnovini
1
2
3

До края на 2020-а година да бъде завършена наземната част на газопровода "Турски поток" през територията на България. Такава надежда изразиха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и руският ѝ колега Сергей Лавров по време на срещата им в Москва, предаде БНР.

Лавров отбеляза още, че руската държавна корпорация "Росатом" активно участва в обявената процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Той съобщи, че е приел поканата на Екатерина Захариева да посети страната ни.

Теменужка Петкова е оптимист за реализацията на АЕЦ "Белене"

Външният ни министър изрази неудовлетворение от дисбаланса в двустранната търговия между двете страни. За 2018 г. двустранният стокообмен е достигнал 4,144 млрд. долара. В сравнение с 2017 г. година в търговския оборот е отбелязан спад от 4,1 на сто, а отрицателното търговско салдо за България се е увеличило с 22,4%, предаде БГНЕС.

„Мисля, че имаме потенциал - особено в износа от България за Русия, който все още е неудовлетворителен. Виждам възможности в сферите на хранително-вкусовата промишленост, в технологиите. Надявам се, че работата на смесената междуправителствена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, която заседава във Варна през септември, ще допринесе за активизиране нашите двустранни отношения в тази област“, заяви Екатерина Захариева.

Борисов: С Русия поддържаме добри отношения

И двамата министри изразиха неудовлетворение от спада на туристическия поток от Русия към България. Екатерина Захариева подчерта, че България всяка година подобрява консулските си услуги, както и процедурите по облекчено издаване на визи за руски туристи, в съответствие с правилата на ЕС.

„Вече издаваме многократни визи за 2 и 3 години, не само за собственици на имоти. В Русия от тази година имаме общо 59 изнесени визови центъра, освен трите ни консулства. Това ще окуражи повече руснаци да дойдат в България“, заяви Екатерина Захариева. По предложение на МВнР от догодина ще се издават и двукратни 6-месечни визи за руски туристи, които за първи път посещават страната ни.

Според Екатерина Захариева за повишаване на туристическия поток роля ще има и подобряването на транспортните връзки с Русия – чрез повече чартъри и директни самолетни полети, както и нови фериботни връзки.

Българските студенти се насочват все повече към руски университети

Сред основните теми в разговора между двете делегации бяха и връзките в образованието. В Русия в момента се обучават около 600 български студенти, а в България – 340 руски. Външният ни министър изрази съжаление, че двете страни още не са подписали нова 5-годишна Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата, която българската страна вече е съгласувала. Екатерина Захариева предложи тази програма да бъде подписана по време на визита на руския външен министър у нас догодина.

Двамата министри се договориха догодина да се състоят консултации между МВнР на двете страни. Сергей Лавров връчи на Екатерина Захариева и документ за безвъзмездно и безсрочно ползване на дипломатическия имот „Българско посолство на Република България в Москва“, с което окончателно приключи процедурата по регистрация на правата върху терена на посолството ни в руската столица.

Захариева е на работно посещение в руската столица по покана на външния министър на Руската федерация. Визитата е първата на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам.

След срещата си с Лавров Екатерина Захариева положи венци пред паметника на загиналите в битката за Плевен пред Руско-турската освободителна война, както и пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Програмата на министър Захариева предвижда и среща с българската общност тази вечер в българското посолство в Москва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани