Ева Майдел: Председателят на ЕП да посети Западните Балкани и да подкрепи европейската им перспектива

13:46, 22 окт 19 / Политика 25 2038 Topnovini
1

Българският евродепутат Ева Майдел инициира писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане той да посети Западните Балкани и да демонстрира подкрепата на Европейския парламент за процеса на разширяване на ЕС към региона.

В качеството си на президент на най-голямата неправителствена организация в Европа – Международното Европейско движение, Ева Майдел пише в писмото си, че решенията на последния Европейски съвет за отлагане на започване на преговорите за членство в ЕС на Албания и Северна Македония са изпратили смесени сигнали към страните от Западните Балкани.

Ева Майдел към Урсула фон дер Лейен: Кога България ще е в Шенген?

“Гражданите от региона, които от години работят за присъединяване към Европа, сега имат чувство, че са изоставени от ЕС, а те са силни поддръжници на Европейския проект”, се казва в писмото. То е подкрепено и подписано от председателя на комисията по външни работи на ЕП – Дейвид Макалистър, генералния секретар на ЕНП Антонио Лопез, председателя на Европейските социалисти Сергей Станишев, председателя на АЛДЕ Ханс Ван Бален, бившият председател на ЕП Антонио Таяни, българския евродепутат Андрей Ковачев и други.

Според Ева Майдел икономическите, социалните и геополитическите последствия от затварянето на вратата за членство в ЕС пред Западните Балкани са твърде високи и това е причината да има нужда от публична и ясна подкрепя за европейското бъдеще на региона.

Ето какво гласи цялото писмо:

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 157 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.