Путин и Макрон обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия

20:25, 21 окт 19 / Свят 25 2420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По инициатива на френския президент Еманюел Макрон той е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Двамата са обсъдили подробно ситуацията в североизточна Сирия и подчертали необходимостта от зачитане на суверенитета и териториалната цялост на тази държава.

Путин и Нетаняху обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия

"Владимир Путин информира за усилията, които полага Русия за стабилизиране на ситуацията в региона, включително насърчаване на контактите между заинтересованите страни и осигуряване интересите на всички етнически и религиозни групи", се казва в съобщение на пресслужбата на президента.

Отбелязва се значението на започването на междусирийски диалог в рамките на Конституционния комитет, който ще бъде свикан в края на октомври в Женева под егидата на ООН.

Путин и Макрон също така са обменили мнения относно ситуацията в Украйна и са подчертали липсата на алтернатива на изпълнението на споразуменията от Минск за разрешаване на кризата.

"Киев е длъжен безусловно да прилага всички постигнати споразумения в "нормандския формат" и в Контактната група. На първо място, това се отнася до преразпределянето на сили и активи в двата договорени участъка от линията за контакт в населените пунктове Золотое и Петровское, както и прилагането на формулата на Щайнмайер в украинското законодателство ", се казва в изявление от Кремъл.

Кюрдски бойци се изтеглят от Северна Сирия

Руският лидер също е подчертал, че следващата среща на върха в "нормандския формат" може да се проведе при нейна внимателна подготовка. ''Това ще ни позволи да изработим нови стъпки в рамките на прилагането на споразуменията от Минск'', заключават в Кремъл.

От своя страна Елисейския дворец заяви, че Макрон в разговор с Путин e посочил голямото значение на поддържането на примирието в Сирия.

"В навечерието на срещата в Сочи между президента Путин и президента (на Турция Тайип) Ердоган разговорът се фокусира главно върху ситуацията в североизточната част на Сирия. Президентът на републиката подчерта важността на намирането на изход от кризата с помощта на дипломатически средства", добави пресслужбата на френския президент.

По-рано помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви, че Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия на среща в Сочи на 22 октомври, като вземат предвид военната операция на Анкара и споразуменията на Турция и САЩ за 120-часово прекратяване на огъня.

Турският президент от своя страна заяви, че Анкара ще "предприеме стъпки" по Сирия след преговорите в Сочи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама