Кюрдски бойци се изтеглят от Северна Сирия

19:33, 21 окт 19 / Свят 25 1425 Topnovini
1

Около 125 камиона , превозващи бойци на сирийските кюрдски Отреди за защита на населението (ОЗН) вече напуснаха широкия 120 км район около сирийските градове Рас ал-Айн и Тал Абяд, това съобщиха източници от турското военно министерство, цитирани от в. „Сабах“.

"Очакваме изтеглянето да продължи днес и утре", заявиха източниците. Установено е, че повечето от определяните от Анкара като терористи, които са напуснали района, са заминали за Ал-Хасака.

Турция рестартира до 35 часа военната операция в Сирия, ако кюрдските милиции не се оттеглят

"Ние наблюдаваме всяка стъпка на терористите с безпилотни летателни апарати", казаха източниците. "Установихме, че някои бойци от ОЗН са се дегизирали като цивилни и са променили външния си вид, за да останат в района", добавиха те.

Турската и американската делегация се споразумяха в четвъртък, че Турция ще спре операцията за борба с тероризма в Северна Сирия за пет дни, през което време бойците от ОЗН трябва да се оттеглят от района, предложен за зона на безопасност.

Турция и САЩ се договориха за прекратяване на огъня в Сирия

Що се отнася до връщането на американски оръжия, източниците посочиха, че те следят отблизо процеса и в сътрудничество със своите американски колеги. Споразумението между Анкара и Вашингтон включва не само изтеглянето на кюрдските бойци, но също така и конфискацията на оръжията им и унищожаване на укрепленията им.

„Съединените щати доставиха оръжия, с които биха могли да бъдат въоръжени 30 000-35 000 бойци“, казаха източниците.

От времето на администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама, Вашингтон достави 30 000 товара оръжия от кюрдските бойци в рамките на борбата срещу Ислямска държава, въпреки твърдото противопоставяне на Анкара, съобщи „Сабах“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани