Борисов: В нивите правим магистрали, жп линии и газопроводи, а едни само бърборят в София

13:43, 21 окт 19 / Политика 25 2413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След като тази сутрин премиерът Бойко Борисов откри първите 11 км от "Балкански поток", министър-председателят пристигна в Кнежа, за да провери  напредъка на  проекта в частта - от Провадия до сръбската граница, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Откриха първите 11 км от „Балкански поток“

Общата дължина на проекта тук е 474 км линейна част, която преминава през 11 области. Изпълнител на проекта след проведена обществена поръчка е саудитски  консорциум. Общата стойност е 1,1 млрд. евро без ДДС, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Той добави, че от Пристанище "Бургас" до строителната площадка се доставят тръби руско производство,кат заваряването им вече е започнало. Към днешна дата има 25 заварки и започва работа технологично съоръжение за автоматично заваряване, чиято продуктивност е 50-60 заварки на ден. Така, когато се работи с 4-6 екипа, всеки ден ще бъдат готови около 3 км заварено трасе уточни Малинов.

"Грандиозен строеж. Това никога не съм си представял, че може да стане... Сега, като го виждам и виждам, че е необратим и много се радвам. Как в нивита правиш магистрала, правиш жп линия, правиш газопроводи, а едни само бърборят в София", заяви прмеирът Бойко Борисов.

"Елате да се снимаме и пращайте на Вучич, че той не вярваше", пошегува се премиерът и заяви, че сръбският президент ще присъства на официалното откриване заедно с Виктор Орбан.

"Магистрали правим, газопроводи правим. Ще си говорим за зали и за стадиони. Досега да я бяхте построили тази зала по времето на Орешарски. Развалили конната база. Ще се разходя и до Плевен, но не ми стига времето", коментира Борисов във връзка с Плевен.

Министър на енергетиката на Сърбия Аленсандър Антич поздрави българското правителство за изградения участък от българо-турска граница до компресорната станция „Странджа“. Според него „Балкански поток“ ще създаде нови перспективи за доставка на природен газ за региона. Министър-председателят Бойко Борисов подчерта ключовата роля на „Балкански поток“ и междусистемната газова връзка Гърция-България за целия регион. По негови думи с изграждането на важните енергийни проекти на територията на България ще се гарантират прозрачната работа на енергийната газова борса и възможността за сигурни доставки на природен газ на конкурентни цени.

На инспекцията с министър-председателя Бойко Борисов присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Вицепремиерът Дончев отбеляза, че всичко това, което се вижда в момента, не се е случило от само себе си. „Преди строителите да започнат да работят, политици, ръководители, дипломати трябваше да свършат много работа и това е през последните четири - пет години. Искрено се радвам, че успяхме да си свършим работата, за да се стигне до тук “, напомни Дончев. Той специално акцентира върху интерконектора с Гърция. „След завършването на двата проекта, практически ние ще сме в състояние да транспортираме природен газ от където до където е необходимо“, посочи още вицепремиерът и добави: „Да се съчетае интересът на толкова много различни държави означава доверие и се радвам, че България е в състояние да генерира това доверие“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама