Денят накратко - 21 октомври

19:00, 21 окт 19 25 2511 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Вижте откриването на 11 км от „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница, в БНР започна проверка по разследване на ТОПНОВИНИ, размяна на остри реплики между основните кандидати за кмет на София - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, изтеглиха на над 300 кг опасен колбас от търговската мрежа и още:

***

България с две газови магистрали

След като в края на месец септември започна строежът на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница - т.нар. "Балкански поток", днес бяха открити първите 11 км от тръбата - до компресорната станция „Странджа“.

Според премиера Бойко Борисов, България ще бъде държава с две газови магистрали, като за втора такава Борисов определя интерконектора с Гърция. „Докато другите говорят, ние строим и даваме възможност на България да възвърне мястото си на основен газоразпределителен център“, заяви той, като добави, че българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага и доставя. „Нашите съседи – Сърбия, Северна Македония, Австрия ще могат също да си доставят газ по тези газопроводи“, поясни министър-председателят.

Газопроводът ще премине през землищата на 11 области Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

До края на 2020-а година да бъде завършена наземната част на газопровода "Турски поток" през територията на България, пък изразиха надежда външните министри на България и Русия в Москва. Сергей Лавров отбеляза още, че "Росатом" активно участва в обявената процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". 

***

Нов скандал в БНР?

БНР започна проверка по разследване на ТОПНОВИНИ, което установява, че непосредствено след спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ ръководството на БНР е подписало анекс към договора си за доставка на ток за нуждите на централата в София, с който цената е увеличена с цели 22%. Подробности около договора може да прочетете тук.

Екипът ни поставя редица въпроси: Управителният съвет на БНР има ли участие в изкуственото увеличаване на цената на тока с 22%? Длъжностните лица, които са подписали и съгласували скандалния документ, ще понесат ли отговорност за ощетяването на бюджета на общественото радио? Ще вземе ли оцелялото ръководство на БНР мерки? Кой прибира разликата от 22%?

***

Предизборни страсти

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че подаде оставка като депутат, тъй като е кандидат за кмет на София. Сидеров призова и опонента си от ВМРО - Ангел Джамбазки, да последва примера му като напусне Европейския парламент.

Нажежени са страстите и между основните претенденти за кметското място в София - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

„Йорданка Фандъкова е един почтен човек, но остави други да взимат решенията в Столична община... Таен кръг управлява парите на столичани... Това са приближените бизнесмени, които редят обществените поръчки, знае се предварително кой ще ги спечели. Това са образно казано „орлетата” на г-н Борисов, които управляват София". Тези обвинения отправи Мая Манолова в сутрешния блок на национална телевизия. Манолова е категорична, че кампанията й е абсолютно прозрачна, а „мръсните удари” идвали от опонента й.

"Призовавам Мая Манолова да си изясни отношенията с Бойко Борисов", каза в отговор Йорданка Фандъкова. „Не приемам да ми говори за задкулисие човек, който беше лицето по време на правителството „Орешарски” на задкулисието, и стоеше срещу гражданите, а сега се крие зад тях”, коментира Фандъкова.

Междувременно ДАНС извърши проверка на община Кочериново за адресните регистрации и евентуален изборен туризъм. Проверката е предизвикана от сигнал на водач на една кандидат-съветническите листи, бивш областен управител в Кюстендил.

***

(Л)истерия

БАБХ иззе над 300 кг опасен колбас от търговската мрежа. Колбасът е от една марка, четири вида, нарязан и в него е установено наличието на листерия. За него БАБХ е получил сигнал чрез системата за оповестяване на опасни случаи на единния европейски пазар. Само преди дни от агенцията изтеглиха и над 250 кг пушена скумрия, в която е установено наличие на листерия.

***

Фалстарт

Специализираният наказателен съд отложи делото срещу Николай, Евгения и Мария Баневи поради събиране на допълнителни доказателства - документи от НАП, свързани с дружествата "Полимери" и "Партнърс комерс". Стана ясно, че 200 души ще бъдат призовани в Специализирания съд да дават показания.

По-късно през деня съдът реши да остави в съда Николай Банев. Основният аргумент е, че може да повлияе на свидетелите, чийто разпити тепърва предстоят.

Бизнесменът пък поиска да бъдат разпитани като свидетели Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Трайчо Трайков.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама