Президентът на Чили замрази повишението на цените на метрото след размириците

10:10, 20 окт 19 / Свят 25 1717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чилийското правителство ще отмени повишението на цените на билетите за метрото в столицата, обеща президентът Себастиан Пинера снощи - ден след като обяви извънредно положение в столицата заради бурните протести срещу поскъпването на обществения транспорт, прераснали в безредици, предава БТА.

"Държа да съобщя, че ние ще преустановим повишението на цените на метрото", заяви Пинеда вчера в реч по телевизията от президентския дворец Ла Монеда, като уточни, че ще бъде необходим спешен закон за целта и че ще има преговори за преодоляване на "трудната ситуация", предаде ДПА.

"Приоритетът на нашето правителство е да осигури обществения ред и безопасността на чилийците", каза Пинеда, признавайки, че демонстрантите имат "добри причини" да протестират. "Никой няма право да проявява такова брутално противозаконно насилие като онези, които разрушиха, опожариха или повредиха над 78 станции на метрото на Сантяго", добави президентът. Администрацията на метрото съобщи, че цялата 140-километрова мрежа ще бъде затворена до вторник, за да бъде направена оценка на щетите.

Размириците в чилийската столица Сантяго взеха три жертви, съобщават местните власти, цитирани от АФП. Над 300 души са задържани, 156 полицаи са ранени. Пострадали са и 11 цивилни, показват обобщените данни от последните дни.

Хералдо Мунос, президент на левоцентристката Партия за демокрация призова министъра на транспорта да подаде оставка. "Струва ми се че некомпетентността на министрите, на която станахме свидетели, означава, че трябва да има оставки", каза той на пресконференция вчера.

Заради безредиците Пинера обяви извънредно положение в Сантяго - нещо невиждано в столицата от края на диктатурата на Пиночет през 1990 г. Решението за разполагането на военни бе посрещнато с шок в страната, живяла 17 години под военна диктатура, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама