Манолова: Заради дълга на „Топлофикация” има риск от спиране на доставките на газ в цялата страна

13:35, 19 окт 19 / ИЗБОРИ 2019 25 1186 Topnovini
1

''Столичното ръководство се отнесе към "Топлофикация" ЕАД абсолютно безхаберно. Над 860 млн. лева са дълговете на това общинско дружество и са нараснали с 200 млн. лева за последните години'', това заяви кандидатът за кмет на София Мая Манолова пред DarikNews.bg. 

''Искам да ви съобщя за едно писмо на "Булгаргаз" до Столичната община, министъра на енергетиката и "Топлофикация". Писмото не е публично огласено. В него се посочва, че ако до Нова година не се платят 100 млн. лева на "Булгаргаз", това ще постави под риск доставката на природен газ в страната. Не само за София”, заяви Манолова.

“Проблемът става национален, не само за София. Сметката ще се плати не от столичани, а от гражданите на България, заради това безхаберно отношение и под риск са доставките на газ навсякъде в България, се посочва в този документ”, очерта тя проблема.

“До фалит "Топлофикация" бе доведена от това кметско ръководство и от този общински съвет”, каза още тя. По думите й столичният кмет нито веднъж не е защитил гражданите от високите и неразбираеми сметки за цялото това време от 14 години, които е в общината.

Манолова припомни, че сега, исторически, се плаща най-високата цена на парното и гражданите плащат от джобовете си този дълг от над 860 млн. лева.

''Ще се направи ревизия, ще се спре източването чрез частния субект, който купува на ниски цени тока, произведен от "Топлофикация" и го продава скъпо на борсата - купува го за 90 лева, продава за 150-200 лева на борсата и прибира печалбата. Трябва да се спре това безобразно източване, при което кмет и общински съвет си затварят очите'', категорична беше още Манолова.

Мая Манолова: Ако бъда избрана за кмет, ще направя пълна ревизия на ''Топлофикация''

"Проблемът бил в рекетьорския договор с "Булгаргаз", се оправда г-жа Фандъкова. А защо тогава не сключи договори с други доставчици? Защо не го направиха, след като по закон имат право? Управляват 14 години'', попита Манолова.

По отношение на столичното ВиК-дружество Манолова каза, че ще го подготви в следващите 4 години, за да поеме то услугата на водоснабдяването на София, а не концесионери, както е сега.

“Концесията свършва през 2025 година и по-следващият кмет трябва  да бъде улеснен общинското дружество да поеме дейността. Аз ще подготвя това, защото хората са недоволни от качеството на ВиК-услугите в София”, посочи още Манолова.

По-рано през деня Манолова посочи, че сред основните й приоритети ще бъде до края на мандата да има детска градина за всяко дете.

“Поколения наред деца израснаха в списъците на чакащите. Изчислили сме, че това ще струва около 15 млн. лева на година и Столичната община може да си позволи тези средства - все пак дават се за какво ли не, а тук говорим за децата”.

Манолова: Нямам политически амбиции, каузата ми е да помагам на гражданите на София

“При столица с толкова огромен бюджет не е справедливо пред младите хора, активните, семействата, пред хората, които искат да се развиват и да раждат деца, да не се осигури 14 години най-елементарното - места в детските градини за техните деца”, каза още Манолова.

“Малко е направено досега. А трябва частните терени, отредени за детски заведения, да се отчуждят. За 15 такива терени сроковете са изтекли поради бездействието на столичната община”, каза Манолова и посочи, че не се отделят средства за отчуждения за терени за детски градини, градинки, училища, спортни площадки и др.

“Няма да вдигаме данъците, а ще оптимизираме разходите. Ще има звено, което ще следи за ефективността на разходите. В столичната община, по данни на НПО, има корупция за над 150-200 млн. лева - това са пари, загубени в корупция”, обърна внимание Манолова.

Мая Манолова представи програмата си за управление на София

“Вижте ремонтите - по над 20 млн. лева се дадоха за ремонта на "Граф Игнатиев" и пространството около НДК. Над 10 млн. лв. - за ремонта на Западен парк, който сега прилича на разораната целина. По 120 млн. годишно се дават за сметосъбиране и сметоизвозване. Това са огромни суми, които могат да се харчат по-ефективно. Ще запушим дупките и ще спрем да пилеем, за да останат пари за хората”, каза Манолова.

“Каузата за чист въздух е другата ми кауза. Сега столичани ще плащат три пъти - санкции от ЕК, мерки за чист въздух и пари за лекарства на децата. Всяко четвърто дете в детските градини в столицата е с хронично заболяване, като астмите преобладават”, каза още Манолова.

Тя посочи, че едва сега предизборно столичната община прие да сложи 22 станции за измерването на качеството на въздуха.

“А докато гражданите мереха със своите 500 станции, общината отричаше проблема”, подчерта Манолова и изброи конкретните мерки, които ще предприеме: В дните с високи емисии на замърсяване - безплатно пътуване с бял билет, ще се забрани горенето на дограми, дрехи втора употреба и гуми, ще се въведат зони с ниски емисии, където автомобилите ще се ограничават, ще се сменят уредите за отопление, които са на твърдо гориво, ще се забрани да се горят мокри дърва и въглища за отопление, енергийни помощи ще се предоставят само за ток, газ и парно.

Мая Манолова: Три пъти ще плащаме заради мръсния въздух

“По отношение на презастрояването имаме фундаментални различия с г-жа Фандъкова - тя досега залагаше на сгъстяване на застрояването, а аз залагам на разширението на града на Север. Позволи се цели квартали в последите 14 години ди изникнат без инфраструктура - без пътища, градини, тротоари, училища, паркове, площадки за децата и за спорт, зелени площи. Така възникнаха новите квартали Манастирски ливади, Витоша, Кръстова вада. Това трябва да се спре, не може повече да се съгстява строителството. Ще изградим Северния град, като първо изградим инфраструктурата - детски заведения, институции, паркове, улици, тротоари. В центъра му ще е летището на Доброславци, а строежите ще са нискоетажно еднофамилно строителство”, каза още Манолова. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 222 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.